Bănci și Asigurări

Leul s-a apreciat în aprilie faţă de dolar şi franc, dar a pierdut teren în faţa euro

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Andra Oprescu

04.05.2015, 00:04 236

Leul s-a apreciat în luna aprilie faţă de dolar şi faţă de francul elveţian, dar s-a depreciat uşor faţă de moneda europeană, potrivit datelor BNR. Com­parativ cu începutul anului, leul s-a depreciat cu 7% faţă de dolar şi cu 12,75% faţă de francul elveţian, dar s-a întărit faţă de euro.

Cursul dintre leu şi dolarul american a scăzut în aprilie cu 3,86%, cotaţia coborând sub 4 lei pentru un dolar în ultima zi a lunii. Spre comparaţie, în ultima zi din martie un dolar valora 4,11 lei. Cursul leu/dolar a fluctuat pe parcursul lunii între un minim de 3,95 lei şi un maxim de 4,17 lei, atins la jumătatea lunii.

Faţă de începutul anului, leul s-a depreciat cu 7% faţă de dolar.

Aprecierea viitoare a dolarului este legată de decizia Fed de a majora dobânda de politică monetară, iar perspectivele de creş­tere a dobânzilor în SUA atrag investitorii spre această zonă. Totuşi, în prezent majoritatea analiştilor se aşteaptă ca Rezerva Federală (Fed) să crească rata de dobândă cel mai devreme în luna septembrie, după ce iniţial acest pas era aşteptat în iunie. „Din punct de vedere macroeconomic în SUA evenimentul săptămânii a fost şedinţa de politică monetară a Fed. Astfel, Fed a semnalat că va demara procesul de normalizare a ratei de dobândă de referinţă în momentul convergenţei inflaţiei către ţinta de 2% an/an, condiţionat de continuarea procesului de ameliorare din piaţa forţei de muncă“, se arată într-un raport al Băncii Transilvania.

Cursul dintre leu şi francul elveţian a scăzut cu 0,36%  în aprilie şi a închis luna la valoarea de 4,2 lei. Maximul pentru aprilie, de 4,33 lei/franc, a fost atins în penultima săptă­mână a lunii, fiind cel mai ridicat curs atins în ultimele aproape trei luni. Fran­cul s-a apreciat puternic în a doua jumă­tate a lunii ianuarie, evoluţie determinată de renunţarea de către banca centrală a Elveţiei la plafonul de 1,2 franci pentru un euro. Peste 75.000 de români au credite în moneda elve­ţiană, iar ratele pe care aceştia le au de plătit sunt strâns legate de evoluţia francului în raport cu leul.

Comparativ cu nivelul de la începutul anului, leul s-a depreciat cu 12,75% faţă de francul elveţian. Cursul dintre leu şi euro a urcat cu 0,22%, echivalentul a un ban, pe parcursul lunii aprilie. În ultima zi a lunii cursul s-a situat la aproape 4,42 lei/euro,  după ce a oscilat între un minim de 4,39 lei/euro şi un maxim de 4,45 lei/euro. De la începutul anului leul s-a întărit faţă de euro, cursul coborând cu 1,39%.

Evoluţia leului în următoarea perioadă depinde de o serie de factori externi, precum situaţia Greciei, evoluţia ratelor de dobândă din zona euro şi SUA şi conflictul Ucraina - Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO