Bănci și Asigurări

Leul s-a apreciat în prima săptămână din februarie cu 1% în faţa euro şi cu 3% în faţa dolarului

Leul s-a apreciat în prima săptămână din februarie...

Autor: Liviu Popescu

08.02.2016, 00:00 111
Moneda naţională s-a apreciat într-un interval de o săptămână (29 ianuarie-5 februarie) cu 1% în faţa euro şi cu 3% în faţa dolarului american, pe fondul scăderii probabilităţii ca Rezerva Federală a SUA, cea mai puternică bancă la nivel mondial, să majoreze ratele de dobândă în viitorul apropiat. Astfel, euro s-a depreciat de la 4,53 de lei la 4,50 de lei cât era referinţa anunţată de BNR săptămâna trecută, în timp ce dolarul american a scăzut de la 4,15 lei la 4,02 lei. Moneda americană a pierdut teren în ultimele zile ale săptămânii trecute în faţa celorlalte valute după anunţul unui nivel sub aşteptări al activităţii în fabrici din SUA, cea mai mare economie la nivel mondial.
 
„Dolarul a continuat să se deprecieze în faţa celorlalte valute majore pe seama scăderii încrederii că Fed va continua creşterea ratelor de dobânda în viitorul apropiat”, scriu analiştii de la Piraeus Bank într-un raport. Referinţa anunţată de BNR pentru un franc elveţian s-a depreciat de la 4,08 lei la 4,05 lei. Săptămâna trecută sentimentul global s-a îmbunătăţit, ceea ce a favorizat activele mai riscante. Anul acesta moneda românească ar putea fi pusă la încercare având în vedere că România va trece prin două rânduri de alegeri – locale şi parlamentare –, însă majoritatea analiştilor se aşteaptă ca presiunile pe leu să vină mai mult de pe plan extern decât de pe plan intern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO