Bănci și Asigurări

Leul s-a depreciat brusc până la 4,44 lei/euro

Foto: Doru Nica

Foto: Doru Nica

Autor: Stefan Musgociu

08.08.2013, 09:00 846

Cursul de schimb a urcat până la 4,44 lei/euro spre finalul şedinţei interbancare de miercuri, într-o piaţă cu volume de tranzacţionare în creştere şi unde leul a scăzut în raport cu euro mai vizibil decât monedele statelor din regiune. La deschiderea şedinţei interbancare, euro fusese tranzacţionat la 4,41 lei, respectiv cu 0,4 - 0,65 bani peste nivelurile de marţi din jurul orei 16:30, de 4,4035 - 4,4060 lei/euro. Ulterior, cotaţiile au urcat treptat până la 4,44 lei/euro, iar volumele de tranzacţionare au crescut.

Cel mai ridicat nivel tranzacţionat a fost de 4,4440 lei/euro. Comentatorii din piaţă estimează că leul s-a depreciat din cauza înrăutăţirii sentimentului din pieţele globale, pe fondul aşteptărilor tot mai numeroase că Fed va reduce stimulul monetar mai devreme decât se estima, dar şi ca urmare a unei declaraţii a guvernatorului BNR Mugur Isărescu privind intenţia băncii centrale de a face tot posibilul ca dobânzile la creditele în lei să ajungă cât mai aproape de cele la împrumuturile în valută. Dealerii spun că această declaraţie i-a determinat pe unii investitori să înceapă să îşi reducă din poziţiile pe lei şi să cumpere euro, anticipând că randamentele pe care le obţin vor scădea.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO