Bănci și Asigurări

Leul s-a zdruncinat mai putin decat monedele vecine in ultima luna

Leul s-a zdruncinat mai putin decat monedele vecine in ultima luna
27.10.2008, 18:02 24

Zlotul polonez si forintul maghiar au atins la sfarsitul saptamanii trecute cele mai scazute niveluri din iulie 2007, respectiv iunie 2006.

Comparativ cu nivelul de la inceputul lunii, zlotul ajunsese joia trecuta la o depreciere de 15%, in timp ce forintul pierduse chiar 17%. In schimb, leul era vinerea trecuta cu 1,6% peste nivelul de la inceputul lunii, in conditiile in care a beneficiat si de suportul BNR in ultimele saptamani. 
Banca Centrala a Ungariei a operat joia trecuta o majorare extraordinara a dobanzii cheie la forint, cu 300 de puncte procentuale, pana la 11,5% pe an, pentru a contracara un atac speculativ asupra monedei. Dupa aceasta decizie, forintul a inceput sa recupereze teren. Ungaria negociaza de asemenea cu Fondul Monetar International pentru a obtine sprijin in aceasta perioada de criza.
"Dupa ce atacul asupra leului a esuat, speculatorii s-au reorientat spre alte piete emergente. Totusi, inca nu au fost inchise toate pozitiile pe leu si speculatorii vor urmari in continuare orice vulnerabilitate macroeconomica", comenteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
El noteaza ca deficitul bugetar tinde sa devina principalul factor de vulnerabilitate al economiei romanesti, devansand indatorarea externa. Inca de anul trecut analistii externi si agentiile de rating subliniau nivelul ridicat al deficitului de cont curent si al indatorarii externe, ca doua dintre principalele vulnerabilitati ale Romaniei. Ultimele date disponibile arata insa o incetinire semnificativa a adancirii deficitului, cat si a datoriei externe.
Leul coborase la inceputul lunii pana la minimul ultimilor patru ani, cursul BCE urcand la un varf de 3,94 lei/euro, dar saptamana trecuta s-a mentinut la niveluri mai bune, pe fondul dobanzilor ridicate de pe piata monetara.
Stabilitatea cursului leului din ultimele saptamani a fost insa alimentata de interventiile BNR. In prima parte a lunii, cand leul era sub o presiune puternica iar cursul se apropiase rapid de pragul de 4 lei/euro, BNR a vandut valuta chiar si direct pe piata interbancara. Cumpararile de valuta ale BNR, derulate atat direct, cat si prin intermediul unor banci locale potrivit dealerilor, au scazut puternic lichiditatea de pe piata monetara. Astfel, speculatorii straini care au incercat sa atace leul, dupa cum a explicat guvernatorul Mugur Isarescu, nu au mai gasit lei pentru a-si finanta pozitiile, cererea lor ducand la o crestere puternica a dobanzilor. Saptamana trecuta dobanzile urcasera pe piata interbancara locala la 50% pe an sau chiar mai sus.
Banca centrala a venit la sfarsitul saptamanii trecute cu o reglementare privind modul de calcul al indicatorilor ROBID/ ROBOR, prin care este stabilit un plafon pana la care pot sa urce. In cazul in care acest nivel este depasit, valoarea indicatorilor va fi setata la ratele oferite de BNR pentru facilitatea de depozit, respectiv facilitatea de credit (6,25% si respectiv 14,25% pe an).
Aceasta masura vizeaza in special relatia cu clientii, in conditiile in care multe din contractele de credit in lei au dobanda indexata la ROBOR. Dupa anuntarea acestei decizii, indicatorii au coborat la 14%-18% pe an, desi pe piata bancile continua sa plateasca dobanzi mai mari pentru a atrage plasamente.
In sedinta de ieri, euro a oscilat la Bucuresti intre 3,65 si 3,7 lei. BNR a calculat un curs oficial de 3,6869 lei, cu 0,07 bani sub nivelul de vinerea trecuta. Inca de la sfarsitul saptamanii trecute euro reusise sa urce din nou spre 3,7 lei, dupa ce coborase in zilele precedente chiar sub 3,6 lei.
Lira turceasca s-a aflat de asemenea sub o presiune puternica saptamana trecuta, ajung sa contabilizeze o pierdere de peste 20% de la inceputul lui octombrie. In ultimele doua sedinte de tranzactionare moneda si-a revenit insa usor, dar cotatiile raman.
De altfel, atat forintul cat si zlotul au continuat ieri sa recupereze teren. Euro a coborat la 3,83 zloti pe piata poloneza, de la un varf de 3,9 zloti, atins joia trecuta.
Comparativ cu inceputul anului, cursul este acum mai sus cu mai putin de 3%. Zlotul polonez are insa o pierdere de peste 7%, in timp ce forintul maghiar s-a depreciat cu aproape 10%.
Comparativ cu nivelul de la inceputul lunii, zlotul ajunsese joia trecuta la o depreciere de 15%, in timp ce forintul pierduse chiar 17%. In schimb, leul era vinerea trecuta cu 1,6% peste nivelul de la inceputul lunii.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO