Bănci și Asigurări

Leul salută decizia BNR şi întăreşte pe piaţa interbancară până la circa 4,61 unităţi pentru un euro. Astăzi BNR cotase leul la 4,63 unităţi pentru un euro

Leul salută decizia BNR şi întăreşte pe piaţa...

Autor: Liviu Popescu

08.01.2018, 16:06 812

Moneda naţională se apreciază pe piaţa interbancară până la 4,61 de unităţi pentru un euro la ora redactării acestei ştiri (15:40) după decizia BNR de astăzi de înăsprirea a politicii monetare prin majorarea ratei de referinţă de la 1,75% la 2%.

Dobânzile mai mari sporesc atractivitatea monedei astfel că leul se întâreşte pe interbancar, dar aprecierea nu reprezintă şi garanţia că leul va închide mâine la ora 13:00 la acest nivel.

Claudiu Cazacu, analist şef la XTB România, afirmă faptul că perechea euro/leu a reacţionat vizibil în sensul în care leul s-a întărit după decizia BNR.

“Nu toţi observatorii vedeau o creştere acum (prima şedinţă din 2018 –n.red), deşi marja de manevră era văzută a fi doar până în februarie”.

Dobânda-cheie staţiona la 1,75% din primăvara anului 2015.

Conducerea băncii centrale a decis astăzi şi majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,00% pe an de la 0,75% pe an, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare a urcat la 3,00% pe an de la 2,75 la sută pe an începând cu data de 9 ianuarie 2018.

Nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit au fost menţinute de board-ul BNR la 8%.

Unii analişti au anticipat că banca centrală va menţine la prima şedinţă de politică monetară din acest an dobânda-cheie la minimul istoric de 1,75%, urmând să opereze prima modificare eventual în februarie, însă au existat voci care au susţinut că există posibilitatea să vedem astăzi o majorare a dobânzii până la 2%.

Aşteptările de creştere a inflaţiei peste estimări şi amplificarea aversiunii investitorilor din cauza incertitudinilor crescute privind politicile guvernamentale şi majorarea deficitelor ar putea determina BNR să înăsprească politica monetară în acest an într-un ritm mai rapid decât aşteptările, după cum anticipează analiştii.

Estimările economiştilor indică o dobândă-cheie în intervalul 2,5% - 3% la finele lui 2018.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO