Bănci și Asigurări

Leul se află la minimul ultimelor şase luni după ce posibilitatea reală a unui Brexit îşi arată efectele distructive pe care le poate avea

Leul se află la minimul ultimelor şase luni după ce...

Autor: Alexandru Zărnoeanu

17.06.2016, 00:04 3018

Leul a ajuns ieri la minimul ultimelor şase luni după ce pe piaţa interbancară cursul euro-leu a în­chis la un nivel de 4,5395 lei, aproape de pragul de 4,54 lei,  pe care l-a şi depăşit timp de câteva ore. BNR a anunţat un curs de 4,5396 lei pentru un eu­ro, în creştere cu 0,16% faţă de şedinţa precedentă.

„Leul s-a aflat sub o presiune de depreciere în ul­ti­ma săptămână ca urmare a incertitudinilor în creş­­tere privind rezultatul referendumului din Marea Britanie, în contextul în care ultimele son­da­je arată o înclinare uşoară a balanţei în favoa­rea pă­răsirii UE. Probabil, riscul unui eventual Brexit era destul de puţin inclus în preţul mone­delor din Euro­pa Centrală şi de Est până de curând, iar acum asistăm la un astfel de proces“, a explicat Ci­prian Dascălu, economistul-şef al ING Bank Ro­mâ­nia. În cazul unei rămâneri a Marii Britanii în UE, Dascălu se aşteaptă la o reversare a deprecierii.

Investitorii internaţionali sunt îngrijoraţi în legă­tură cu posibilitatea din ce în ce mai mare a unei ieşiri a Marii Britanii din Uniunea Europea­nă după referendumul din 23 iunie. Alarma a fost dată pe pieţe după ce toate sondajele publicate în ultimele două zile îi arată pe eurosceptici în frunte cu diferenţe între 3% şi 8%. Acestea vin ca un şoc puternic pentru pieţe, care până recent ve­deau Brexitul drept un eveniment improbabil. Indicele VIX al volatilităţii de pe pieţe a crescut cu 50% de la începutul lunii.

Moneda naţională nu a fost singura afectată de reacţia pieţelor la situaţia politică din Regatul Unit. Toate monedele din regiune, inclusiv coroa­na cehă, forintul maghiar şi zlotul polonez au su­fe­rit uşoare deprecieri şi „având în vedere că leul este o monedă puţin volatilă“, a evoluat consi­de­ra­bil mai bine faţă de celelalte valute din regiune. Evolu­ţia superioară a leului faţă de celelalte mo­ne­de regionale va continua, însă „nu trebuie să ne aşteptăm la o decuplare totală de la evolu­ţiile regionale“ apreciază economistul-şef al ING.

Ciprian Dascălu consideră că atâta timp cât cursul euro-leu se află peste limita superioară a „intervalului de stabilitate“ al băncii centrale de 4,38-4,54 lei „ne putem aştepta la intervenţii din partea BNR în piaţă pentru a tempera vola­tili­tatea pe termen scurt dacă presiunile de depre­cie­re se accentuează“.  Conform scenariului băn­cii, cursul euro/leu se va situa la sfârşitul T2 la 4,50 lei/euro, iar peste şase luni leul se va aprecia şi va ajunge la un curs de 4,45 lei/euro.

Puse în faţa riscului ca euroscepticii să câştige re­ferendumul de joia viitoare, principalele bănci cen­­­trale ale lumii, precum Rezerva Federală a SUA, BCE, Banca Japo­niei şi Banca Angliei, au avertizat că ieşirea Marii Bri­ta­nii din UE nu este nici în interesul brita­ni­cilor şi nici în al celorlalte state şi că ar putea avea efec­te ad­verse asupra economiei globale şi a pieţelor financiare.

Însă, acestea au anunţat că vor fi pregătite să ia măsuri pentru a preveni haosul de pe pieţe în eventualitatea unui Brexit. Dobânzile la titlurile de stat ale Germaniei şi Japoniei au înregistrat valori negative, iar cele pentru titlurile guvernului britanic se află deja la minime istorice, semn că investitorii se pregătesc pentru ce e mai rău.

Ieri, moneda euro s-a depreciat faţă de dolar, cursul euro/dolar ajungând la o valoare de 1,1134 dolari pentru un euro, în scădere cu 1,1% faţă de şedinţa precedentă, în timp ce cursul lira sterlină/dolar american a coborât cu 1,15% la 1,4041 dolari pentru o liră. Yenul japonez, considerat drept activ refugiu, s-a apreciat faţă de dolar cu 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO