• Leu / EUR4.7432
  • Leu / GBP5.3799
  • Leu / USD4.2921
Bănci și Asigurări

Leul se bate din nou cu zlotul pentru cea mai tare moneda din regiune

Leul se bate din nou cu zlotul pentru cea mai tare moneda din regiune
17 dec 2009 34

Euro se tranzactiona ieri la Bucuresti usor sub nivelul de 4,22lei, in timp ce la Varsovia trecuse de pragul de 4,2 zloti. Aceastadupa ce la inceputul lunii zlotul se intarise pana la un curs deaproape 4 zloti/euro.

Analistii spun ca intarirea leului din ultimele zile a fostsustinuta din nou de interventii discrete ale bancii centrale.

"Miercuri nu am observat o interventie a BNR, ordinele mari deplata venind din partea jucatorilor straini. In schimb astazi credca banca centrala nu a vrut sa lase leul sa se deprecieze dincolode 4,23 lei/euro. Cel mai probabil, BNR incearca sa protejeze unanumit nivel al cursului sau sa transmita niste mesaje pozitive inpiata", spune Nicolaie Alexandru Chidesciuc, economistul-sef al INGBank.

BNR a calculat ieri un curs de 4,2232 lei pentru un euro, cu2,27 bani, sau 0,53% sub nivelul precedent. Pe piata valutarainterbancara, euro a urcat in prima parte a zilei pana la 4,2350lei, insa dupa-amiaza a coborat spre 4,21 lei. Aprecierea leului afost sustinuta ieri si de vestile bune venite de la Fondul MonetarInternational, care a aratat ca Romania ar putea sa primeascaurmatoarele doua transe din imprumut in februarie, cat si dedesemnarea unui premier pentru noul guvern.

Costul protejarii cursului se vede insa in nivelul dobanzilor.Prin vanzarile de valuta, BNR absoarbe leii de pe piata, iar pefondul secetei de lichiditati dobanzile la care bancile isiimprumuta lei intre ele pe perioade foarte scurte s-au apropiat dinnou de 12% pe an. Acesta este practic un plafon, in conditiile incare bancile pot sa ia imprumuturi pe o zi de la BNR la 12% pe an,in sume nelimitate, daca au titluri de stat cu care sa garanteze.Dobanda - cheie a BNR este insa considerabil mai jos, la 8% pean.

Spre comparatie, la Varsovia bancile poloneze isi imprumutazloti intre ele pe o zi la dobanzi de putin peste 2% pe an, in timpce rata cheie a bancii centrale poloneze este de 3,5% pe an.Autoritatea poloneza nu a intervenit pe piata pentru a controlacursul zlotului, permitand deprecierea libera a monedei inmomentele dificile.

"Dobanzile ridicate sunt o urmare a interventiilor BNR desaptamana trecuta, dar si a faptului ca banca centrala nu a maiefectuat infuzii de lichiditate pe piata in ultima vreme. Inacelasi timp, un alt factor de presiune asupra dobanzilor a fostfaptul ca Ministerul de Finante a continuat sa se imprumute de pepiata principala", apreciaza Melania Hancila, economistul-sef alVolksbank Romania.

Ultima data, BNR a organizat o licitatie deschisa de refinantarela sfarsitul lunii octombrie, cand a imprumutat bancilor aproape 10miliarde de lei, rambursabili in 7 zile. Piata a suspectat in acestrastimp unele operatiuni de refinantare derulate de BNR cu anumitebanci din sistem.

Pe de alta parte, Ministerul Finantelor a imprumutat doar innoiembrie 2,2 miliarde de euro prin vanzarea de obligatiuni invaluta bancilor locale. Trezoreria poate schimba aceste fonduri inlei prin schimburi cu banca centrala, utilizand apoi leii pentruplatile curente. Unul din motivele pentru care BNR face interventiipe piata valutara este tocmai pentru a resorbi leii pusi pe piatade Finante, astfel incat sa nu apara presiuni importante decrestere a cursului. Guvernatorul Isarescu a aratat recent caprofitul realizat de BNR anul acesta a venit tocmai din vanzarilede euro din rezerva, inregistrat la cursul de cumparare mai mic,din perioada 2005-2008.

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7432
Diferență: 0,1689
Ieri: 4.7415
Azi: 4.2921
Diferență: -0,1349
Ieri: 4.2846
Azi: 5.3799
Diferență: 0,9589
Ieri: 5.3458
Azi: 4.3319
Diferență: 0,2151
Ieri: 4.3236