Bănci și Asigurări

Leul se mişcă după cum bate vântul în Europa de Est: euro a revenit la cotaţia de 4,41 lei

Leul se mişcă după cum bate vântul în Europa de Est:...

Autor: Ciprian Botea

03.09.2014, 00:00 288

Cotaţiile pe piaţa valutară au urcat la 4,41 lei/euro la finalul şedinţei interbancare de ieri, cu doi bani peste nivelul de luni, pe fondul unui val de depreciere a tuturor monedelor din regiune. Deprecierea a fost chiar mai accentuată decât cea a zlotului polonez sau a coroanei cehe, dar în linie cu deprecierea forintului maghiar.

Cursul a revenit peste pragul de 4,4 lei după numai o zi sub acest nivel. Leul câştigase teren la începutul săptămânii tot pe fondul unei mişcări similare a tuturor monedelor din regiune. Cursul deschisese şedinţa de tranzacţionare în apropierea nivelului de 4,39 lei, dar cotaţiile au început să crească încă din prima parte a zilei, astfel că la jumătatea şedinţei BNR a calculat un curs oficial de 4,4054 lei/euro.

Creşterea a fost de 0,6 bani faţă de referinţa precedentă. Şi dolarul a crescut cu peste un ban faţă de şedinţa de ieri şi a ajuns la 3,3594 lei. Dolarul se apreciază faţă de euro pe pieţele internaţionale, ceea ce are impact şi asupra cotaţiilor locale. BNR calculează cursul leu/dolar pe baza cotaţiilor leu/euro pe piaţa de la Bucureşti şi a cotaţiilor leu/dolar pe pieţele internaţionale. Şi francul eleveţian a urcat la aproape 3,65 lei/euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO