Bănci și Asigurări

Leumi vinde subsidiara din România către britanicii de la Argo Capital Management

Leumi vinde subsidiara din România către britanicii de...

Autor: Claudia Medrega

03.01.2018, 16:26 25709

Leumi, a doua cea mai mare bancă din Israel, a decis să vândă subsidiara din România către Argo Capital Management, parte de fondului britanic de investiţii Argo.

Consiliul de administraţie al Leumi a semnat ieri un acord de principiu pentru vânzarea participaţiei de 99,91% din Leumi Bank România către Argo Capital Management, potrivit Reuters.

Această decizie de vânzare a subsidiarei din România este parte a strategiei de a-şi concentra operaţiunile internaţionale în centrele financiare principale prin subsidiarele din SUA şi Marea Britanie, potrivit Leumi.

Finalizarea tranzacţiei este condiţionată de finalizarea procesului de due dilligence, negocieri şi obţinerea avizelor de la autorităţile de reglementare.

Israelienii au intrat pe piaţa locală în 2006, când au preluat un jucător de mici dimensiuni, Eurom Bank, printr-o tranzacţie de 34 de milioane de dolari. Leumi Bank finanţează în principal proiecte de real estate, proiectele cetăţenilor israelieni şi companiile mici şi mijlocii din România.

Sucursala locală a revenit pe profit în 2016, cu un rezultat net de 12 milioane de lei, după pierderi de circa 25 de milioane lei în 2015. Pentru 2017, Leumi Bank şi-a bugetat un  profit net de 12,5 milioane de lei în acest an, în creştere cu aproximativ 4%. 

Trecerea pe profit a Leumi Bank în 2016 a fost determinată de vânzarea unui pachet de credite neperformante care a generat încasări de 18,4 milioane de lei. În absenţa acestor venituri banca ar fi raportat o pierdere de 5,7 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO