Bănci și Asigurări

Liber la cumparari de valuta: pentru operatiuni la vedere, nu si la termen

10.03.2005, 00:00 57

De maine, piata valutara face inca un pas spre liberalizare deplina. Monitorul Oficial a publicat ieri o circulara a BNR care modifica anexa 1 la Regulamentul valutar astfel incat atat rezidentii, cat si nerezidentii au asigurat accesul liber la cumparari de valuta, fara nici o restrictie sau obligatie de a prezenta vreun document justificativ. Pana in prezent erau complet libere numai vanzarile de valuta.


Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a precizat ca este vorba numai despre tranzactii la vedere. Cat priveste operatiunile cu instrumente financiare derivate, acestea pot fi efectuate fara restrictii doar daca reprezinta tranzactii de acoperire a unui risc valutar potential provenit dintr-o operatiune de comert exterior.


Pentru alte tranzactii cu instrumente financiare derivate, care au un caracter speculativ si sunt asimilate operatiunilor de piata monetara, este obligatorie autorizarea bancii centrale.


BNR precizeaza ca tranzactiile pe piata valutara interbancara se efectueaza numai prin intermediul institutiilor de credit autorizate sa functioneze in Romania in calitate de dealeri.


Aceasta inseamna ca atat rezidentii, cat si nerezidentii vor putea cumpara sau vinde valuta doar printr-o relatie cu intermediarii amintiti mai sus, in conditiile stabilite de acestia, si nu in mod direct.


Precizarile BNR mai spun ca leii obtinuti de nerezidenti din vanzarea de valuta pot fi pastrati exclusiv in conturi curente si pot fi utilizati pentru efectuarea de operatiuni curente si de capital, in conditiile regulamentului.


Nerezidentii pot economisi lei in conturi de depozit numai dupa obtinerea autorizatiei din partea bancii centrale.


In ceea ce priveste valuta rezultata dintr-un ordin de cumparare dat de o companie nerezidenta, poate fi pastrata intr-un cont curent sau poate fi economisita intr-un cont de depozit.


Decizia BNR are toate sansele sa conduca la cresterea volumelor de tranzactionare pe piata valutara. In ultima perioada, media zilnica a oscilat intre 200-300 milioane de euro.


In aceste conditii, va fi mai dificil si ca interventiile bancii centrale - fie ca vor fi de cumparare sau de vanzare - sa influenteze semnificativ miscarile cursului, fiind nevoie de sume mai mari.


Un rol important il va juca dificultatea jucatorilor in a anticipa momentele de interventie ale BNR, care au devenit mai rare si de calibru mai mare.


Chiar daca ar putea aparea si momente de volatilitate excesiva a cotatiilor pe parcursul unei zile, pe ansamblu liberalizarea pietei poate avea un efect stabilizator, cu o distributie mai apropiata a profiturilor si pierderilor intre jucatori.


"Nu vad o influenta foarte importanta si imediata a deciziei BNR, care reprezinta doar o parte din procesul de liberalizare si dezvoltare a pietei", comenteaza Dorin Badea, chief dealer al Bancpost.


El apreciaza ca volumele de tranzactionare vor creste treptat.


"Volatilitatea e deja foarte ridicata si ma astept sa ramana asa. O crestere suplimentara a acesteia este posibila, dar nu in mod spectaculos".


Badea anticipeaza ca presiunile de apreciere a leului se vor intari, dar iarasi, nu extraordinar.


Si daca contextul scaderii drastice a dobanzilor si al volatilitatii sporite a cursului vor persista, vom vedea si capitaluri speculative interesate de iesire din piata, ceea ce va echilibra tendinta de apreciere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO