Bănci și Asigurări

Libra Bank a avut pierdere în T3 din cauza provizioanelor

Libra Bank a avut pierdere în T3 din cauza provizioanelor

Autor: Liviu Popescu

05.11.2014, 00:03 297

Libra Bank, un jucător de talie mică din sectorul bancar specializat pe nişa profesiilor liberale, a raportat un profit net de 3,5 milioane de lei pe primele nouă luni, dar în septembrie, din cauza unor reglementări ale BNR privind curăţarea bilanţurilor de credite neperformante, a provizionat suplimentar creditele acordate firmelor aflate în insolvenţă. Această operaţiune a generat provizioane suplimentare de aproximativ 9 milioane de lei.

Banca raportase un profit net de 8,5 milioane de lei în primul semestru, ceea ce înseamnă că din cauza provizionării suplimentare a marcat o pierdere de 5 milioane de lei în trimestrul al treilea. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, banca şi-a majorat activele nete cu 42%, soldul creditelor cu 41%, iar soldul resurselor atrase de la clientelă cu 48%. Banca nu a precizat care este volumul activelor, creditelor şi depozitelor. La finalul anului trecut, banca deţinea o cotă de piaţă de 0,3%, echivalentul unui volum de active de circa un miliard de lei, potrivit ultimelor date disponibile.

Oficialii băncii spun că rata creditelor neperformante a continuat tendinţa pozitivă din ultimele luni şi a scăzut la 9,9% în septembrie. Spre comparaţie, rata creditelor neperformante la nivelul întregului sistem bancar este de circa 17%.

Portofoliul de credite al Libra Internet Bank este compus din segmentul de companii cu afaceri sub 10 milioane euro, cu o pondere de 45%, urmat de profesiile liberale (25%), companiile mari cu afaceri peste 10 milioane euro (20%), agricultori (6-7%), restul revenind persoanelor fizice.

Anul acesta, acţionarii Libra Internet Bank au aprobat majorarea capitalului social cu 8 mil. lei pentru a susţine dezvoltarea băncii. Banca este controlată de fondul american de investiţii Broadhurst.

Libra Bank are în prezent 37 de unităţi pe piaţa locală şi intenţionează să deschidă alte patru până la sfârşitul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO