Bănci și Asigurări

Lichiditatea excedentară a ieftinit banii pe piaţă şi deschide drumul dobânzilor mai mici la credite

Lichiditatea excedentară a ieftinit banii pe piaţă şi deschide drumul dobânzilor mai mici la credite

Lichiditatea foarte mare a forţat dealerii din bănci să accepte randamente mai mici şi la titluri de stat

Autor: Ciprian Botea

13.01.2012, 00:06 2042

Lichiditatea abundentă de pe piaţă a lăsat loc pentru scăderea vizibilă a dobânzilor la care băncile locale se împrumută între ele, indicatorul Robor la şase luni (utilizat ca referinţă în multe contracte de credit) coborând la minimul ultimului an şi jumătate, ceea ce în final ar trebui să se resimtă şi în buzunarul clienţilor care au de dat bani la bancă în fiecare lună.

Indicatorul Robor la şase luni, dobânda medie la care principalele bănci locale se împrumută între ele pe termen de şase luni, a ajuns ieri la 6,16% pe an, nivel care nu a fost atins din luna mai 2010. Cele mai multe credite sunt legate însă de Robor la trei luni, dar şi valoarea acestuia a scăzut în prezent la minimul ultimelor cinci luni , de 5,48% pe an.

"Nu este exclus ca ratele de dobândă cu scadenţe mai lungi să scadă în continuare având în vedere cifrele favorabile privind inflaţia şi aşteptările ca dobânda-cheie să fie menţinută la următoarea şedinţă de politică monetară. Amplitudinea scăderii ar putea fi limitată deoarece acestea se tranzacţionează deja la niveluri scăzute ca urmare a unor modificări ale condiţiilor de lichiditate", comentează Vlad Muscalu, economist în cadrul ING Bank.

Indicatorul Robor la trei luni a scăzut cu aproape un punct procentual în ultima lună, în timp ce dobânda pentru sumele atrase pe şase luni s-a redus cu o jumătate de punct. Scăderea a fost mai accentuată în ultimele zile, iar clienţii existenţi cărora li s-au resetat dobânzile la credite la sfârşitul anului trecut nu vor resimţi efectele acestei scăderi.

La creditele noi, în special la cele pe termen lung, o diferenţă de un punct procentual înseamnă însă economii totale de câteva mii de euro pe perioada derulării contractului. De exemplu, rata lunară la un credit ipotecar nou de 180.000 de lei pe 30 de ani cu dobânda variabilă compusă din Robor la trei luni plus o marjă de 4 puncte procentuale este de 1.510 lei în prezent, faţă de aproape 1.630 de lei la jumătatea lunii decembrie.

Economia făcută de client pe durata întregului contract este de peste 42.000 de lei (circa 10.000 de euro).

Creşterea lichidităţii pe piaţa interbancară a fost reflectată şi de randamentele în scădere pe care băncile le-au acceptat la cumpărarea de titluri de stat. De exemplu, Finanţele au vândut săptămâna aceasta certificate de trezorerie cu scadenţa la un an la un randament mediu de 6,23% pe an faţă de 6,55% pe an la licitaţia precedentă cu astfel de titluri.

Totodată, banca centrală a continuat să injecteze lichiditate pe piaţă prin licitaţii repo. Mai multe bănci au împrumutat luni de la BNR 3,35 miliarde de lei pe o săptămână la o dobândă de 5,75% pe an, ceea ce arată că anumiţi jucători sunt marginalizaţi pe piaţă şi nu pot obţine finanţare mai ieftină. Dobânzile interbancare la depozitele pe o săptămână se situează în prezent la aproximativ 3% pe an.

Şi clienţii cu credite în euro urmează să plătească rate mai mici la următoarea resetare a dobânzilor după ce indicatorul Euribor la trei luni a coborât constant în ultimele săptămâni, ajungând în prezent la 1,24% pe an.

Bancherii au dat însă la începutul acestui an semnale de scumpire a creditării în condiţiile în care plăteasc la rândul lor mai mult pentru a atrage resurse de la clienţi.

Spre exemplu, BCR a majorat recent cu peste un punct procentual marjele de dobândă la creditele ipotecare în euro, în timp ce la lei marjele au crescut mai puţin şi miş­ca­rea a fost compensată de eliminarea anumitor comisi­oa­ne.

Austriecii de la Raiffeisen au majorat, la rândul lor, cu o jumătate de punct procentual marjele de dobândă la creditele de consum în lei şi la cele ipotecare în euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO