Bănci și Asigurări

Lichiditatea interbancară a scăzut în noiembrie la doar 18 mld. lei, medie zilnică, minimul din ultimii doi ani. Analiştii anticipează calmarea tensiunilor de pe pieţele valutară şi monetară după tensiunile politice. BNR a intervenit pentru a apăra cursul, care a rămas stabil, cu o tendinţă de scădere spre 4,96 lei/euro

Autor: Claudia Medrega

14.12.2024, 10:36 776

În condiţiile menţinerii pieţei interbancare pe excedent de lichiditate, BNR a rămas în primele 11 luni din 2024, ca şi în 2023, debitor net în raport cu băncile comerciale BNR a reuşit în ultimele săptămâni să păstreze cursul valutar extrem de stabil, cu fluctuaţii aproape de zero, în ciuda haosului provocat de situaţia politică şi a presiunilor de pe pieţele financiare „În perspectivă, cursul va fi stabil, relativ fix o perioadă mai lungă, în timp ce dobânzile vor fi mai sus o perioadă mai lungă“, anticipează un analist În contextul tensiunilor politice generate de alegeri, randamentele la titlurile de stat în lei pe 10 ani au crescut peste 7% în ultimele săptămâni, ajungând chiar la 7,5%, însă de vineri au început să scadă Utimele două săptămâni au adus în România atât alegerile prezidenţiale, pentru care Curtea Constituţională a decis vineri anularea, cât şi alegerile parlamentare. 

Excesul de lichiditate pe piaţa interban­cară a scăzut în luna noiembrie la doar 18 mld. lei medie zilnică, cel mai mic nivel din ultimii doi ani, continuând tendinţa de scădere începută în octombrie, după ce în primele 9 luni/2024 media zinică a fost de aproape 50 mld. lei.

În contextul diminuării excesului de lichiditate din piaţa interbancară şi al tensi­unilor politice, ROBOR la 3 luni s-a înscris pe o tendinţă de creştere în ultimele zile, închizând vineri la 5,92%, după ce staţionase în septembrie şi octombrie la 5,55%.

În noiembrie, pe piaţa interbancară suma depusă de bănci la BNR prin facilitatea de depozit a scăzut la circa 18,4 mld. lei, medie zilnică, după ce în prima parte a anului 2024 valorile sumelor plasate astfel de bănci au depăşit nivelurile de pe parcursul anului 2023, care au oscilat între 20 şi 45 mld. lei, medie zilnică. Deja din luna octombrie, excesul de lichiditate scăzuse sub 27 mld. lei medie zilnică.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro