Bănci și Asigurări

Lichiditatea interbancară a secat şi în a doua lună de vară. Deficitul de lichiditate pe piaţa interbancară: 9,6 mld. lei, medie zilnică, în iulie. Băncile continuă să se împrumute de la BNR la Lombard, pe o zi, cu dobândă medie de 5,4%/an, decât să ofere dobânzi mai mari la depozitele românilor. Finanţările de urgenţă Lombard: 10,6 mld. lei, medie zilnică, în iulie

Lichiditatea interbancară a secat şi în a doua lună...

Autor: Claudia Medrega

09.08.2022, 18:30 201

Unele bănci cu deficit de lichiditate au preferat în primăvară şi în primele două luni de vară din acest an să se împrumute de la BNR prin credite de urgenţă Lombard pe o zi, la o dobândă medie care a urcat în iulie până la 5,4% pe an, în loc să plătească dobânzi mai mari la depozite ca să atragă banii populaţiei şi firmelor.

Deficitul de lichiditate a persistat pe piaţa interbancară în lunile de primăvară şi în iunie şi iulie, ajungând în iulie la o medie zilnică de 9,6 mld. lei, în scădere totuşi faţă de 13,5 mld. lei în iunie.

Fluctuaţiile de lichiditate din ultimele luni au venit într-un context în care rata anuală a inflaţiei a accelerat, urcând în iunie, peste 15%, de la 8,2% an/an în decembrie 2021, cursul valutar a fost relativ stabil, marcând în ultima perioadă chiar o tendinţă de apreciere, spre 4,92 lei/ero, iar dobânzile din piaţa interbancară au tot crescut, depăşind 8% pentru scadenţele de trei luni şi peste, şi fiind în continuare peste dobânda-cheie, care a urcat în iulie la 4,75%, de la 3,75% anterior, iar în august a ajuns la 5,5%. Pe palierul dobânzilor bonificate de bănci pentru depozite creşterile sunt lente, la nivelul sistemului bancar cele mai recente date publice indicând faptul că dobânda medie la depozitele noi în lei ale populaţiei era în luna iunie de 4,04% pentru scadenţa mai mică sau egală cu 1 an, de 5,08% pentru maturitatea între 1 şi 2 ani şi de 4,34% pentru depozitele cu scadenţa de peste 2 ani, în timp ce în mai rata anuală a inflaţiei a trecut de 15%.

După ce în ianuarie şi februarie piaţa interbancară a fost pe excedent, deficitul de lichiditate a revenit în luna martie 2022, ajungând la 16,4 mld. lei, medie zilnică, în aprilie a fost de 13,5 mld. lei, în luna mai a urcat la aproape 16 mld. lei, pentru ca în iunie deficitul de lichiditate din piaţa interbancară să fie de 13,5 mld. lei, iar în iulie să coboare la 9,6 mld. lei, unele bănci care au rămas fără lei apelând la împrumuturi de la BNR în special prin credite de urgenţă pe o zi, prin facilitatea Lombard, dar şi prin operaţiuni repo bilaterale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO