• Leu / EUR4.9479
  • Leu / GBP5.6287
  • Leu / USD4.5594
Bănci și Asigurări

Liderii discreţi ai lumii din Trilaterală au discutat la Bucureşti despre criză

Liderii discreţi ai lumii din Trilaterală au discutat la Bucureşti despre criză

Autor: Razvan Voican

17.10.2010, 23:30 318

Nume grele ale finanţelor internaţionale, din diplomaţie şi dinmari corporaţii s-au reunit în premieră week-endul trecut laBucureşti la întâlnirea regională europeană a Comisiei Trilaterale- organizaţie privată de reflecţie şi dezbatere pe problemeinternaţionale înfiinţată în 1973.

Desfăşurată cu discreţia specifică unui grup neoficial formatdin unele dintre cele mai influente personaje ale lumii, reuniuneaa fost găzduită de Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. El şi MihaiTănăsescu, reprezentantul României la FMI, sunt singurii românimembri ai Trilateralei.

Aceasta a fost ocazia cu care au ajuns în România figuri dinmarea finanţă mondială precum Peter Sutherland, preşedinteleGoldman Sachs International şi al London School of Economics, sauJacob Frenkel, preşedintele JP Morgan Chase International, fostguvernator al băncii centrale a Israelului.

De asemenea, au participal la dezbaterile de la Bucureştiprivind problemele regionale şi criza din Europa Mario Monti,preşedintele pentru Europa al Trilateralei, care este şi preşedinteal celebrei universităţi Bocconi din Italia, fost comisar europeanpentru concurenţă, Wolfgang Ischinger, şeful departamentului pentrurelaţii guvernamentale la Allianz, fost ambasador al Germaniei înSUA, lordul Kerr of Kinlochard, vicepreşedinte al Royal DutchShell, fost ambasador al Marii Britanii în SUA, şi Nigel Higgins,preşedinte executiv al Rothschild.

Discuţiile s-au desfăşurat sâmbătă la BNR şi duminică la hotelulRadisson, iar greutatea invitaţilor a fost marcată la nivel de statprin două recepţii găzduite vineri de premierul Emil Boc, lahotelul Hilton, iar sâmbătă de preşedintele Traian Băsescu laPalatul Cotroceni.

A fost o ocazie rară ca oameni influenţi din arenainternaţională să afle mai multe despre situaţia economică şipolitică din România, mai ales în contextul crizei. Dincolo deprima impresie de ţară cu tulburări sociale şi scandal politic pecare unii participanţi au avut-o venind la Bucureşti, MugurIsărescu şi Mihai Tănăsescu alături de ministrul de externe TeodorBaconschi şi senatorul PNL Teodor Meleşcanu, fost ministru deexterne, au susţinut discursuri în care au vorbit despre cauzelecare au dus la o criză atât de dură în România şi despre impactulmăsurilor de austeritate.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9479
Diferență: -0,004
Ieri: 4.9481
Azi: 4.5594
Diferență: -0,3192
Ieri: 4.5740
Azi: 5.6287
Diferență: 0,1495
Ieri: 5.6203
Azi: 4.9695
Diferență: -0,2649
Ieri: 4.9827