Bănci și Asigurări

Liderul pieţei asigurărilor, în faliment. City Insurance, cel mai mare crah de pe piaţa asigurărilor: 3 milioane de poliţe sunt în aer. ASF, chemată să dea explicaţii

Liderul pieţei asigurărilor, în faliment. City...

Autor: Mircea Nica

20.09.2021, 00:08 4481

Vineri seara, ASF a decis intrarea în faliment a liderului pieţei de asigurări, la doar 4 ani după falimentul Astra şi Carpatica. Deocamdată nici la ASF şi nici la City nu sunt persoane puse sub anchetă.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat verdictul final în cazul City Insurance, după mai bine de o săptămână de când a constatat că fondul olandez I3CP nu a reuşit să aducă 150 mil. euro pentru restabilirea cerinţelor de capital minim. Planurile de finanţare pe termen scurt şi de redresare au fost respinse, s-a constatat starea de insolvenţă a liderului pieţei asigurărilor şi se promovează cererea privind deschiderea procedurii de faliment împotriva companiei, potrivit informaţiilor transmise de ASF.

Falimentul City Insurace a fost un eveniment inevitabil în mintea tuturor, având în vedere frecventele probleme sesizate în piaţă din 2014 până în prezent. Deşi ASF a transmis, împreună cu cererea de intrare în faliment a societăţii, un sumar al amenzilor impuse asigurătorului, ajun­gându-se la o valoare cumulată de peste 18,7 mil. lei în perioada 2014-2021, nici o anchetă amănunţită nu a fost efectuată în cei mai bine de 4 ani în care situaţia a fost aceeaşi, dar la o dimeniune mai mică.

Mişu Negriţoiu a explicat recent pentru ZF că în urmă cu 4-5 ani, City Insurance avea aceleaşi probleme: o gaură în cerinţa minimă de capital de 50 mil. euro, un extras de cont inexistent prezentat instituţiei de supraveghere ca şi acum, dar cel mai important, compania trebuia să respecte o restricţie de a subscrie în fiecare an circa 75% din volumul de prime înregistrate în anul anterior, măsură care nu a fost res­pectată niciodată.

Din anul 2013 până în 2019, ASF a avut trei preşedinţi, Dan Radu Ruşanu, Mişu Negriţoiu şi Leonardo Badea, sub condu­cerea cărora City Insurance şi-a ascuns problemele şi a reuşit să înregistreze creşteri semnificative a subscrierilor în fiecare an, ajungând lider al pieţei asigurărilor şi jucător dominant pe piaţa RCA. Abia în anul 2021 compania a ajuns să suporte consecinţele anilor de nereguli constatate, la al patrulea preşedinte ASF, Nicu Marcu, când volumul afacerilor a ajuns la aproape 500 mil. euro.

Falimentul City Insurance vine după falimentele Astra Asigurări şi Carpatica Asig din ultimii ani.  Având în vedere cota deţinută pe piaţa asigurărilor, de peste 20%, cota de piaţă de 45% pe care o deţinea City Insurance pe pia­ţa RCA şi cei peste 3 milioane de asigu­raţi, impactul falimen­tului ar putea ajunge de această dată să fie la fel de mare ca cel al celor două companii falimentare Astra As­igurări şi Carpatica Asig, sau poate chiar mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO