Bănci și Asigurări

Lira turcească este prinsă într-un vârtej de volatilitate nemaivăzut. A urcat cu 2% în 7 minute, apoi s-a prăbuşit

Lira turcească este prinsă într-un vârtej de...

Autor: Catalina Apostoiu

27.03.2019, 00:04 2058

„Cu măsuri arhaice de acest gen, Erdogan va speria şi ultimul investitor curajos.“

De săptămâna trecută, lira turcească suferă un nou episod tumultuos, depreciindu-se vineri cu până la 6,5%, cea mai dramatică evoluţie de la criza prin care aceasta a trecut în vara anului trecut, pentru a avansa marţi cu peste 2% în decurs de doar şapte minute la începutul şedinţei de tranzacţionare de la bursa londoneză, scrie Financial Times. La scurt timp, avansul a fost şters.

Plonjonul de săptămâna trecută al lirei a fost cel mai puternic din luna august, când criza monetară a împins Turcia într-o recesiune care ar putea continua în cea mai mare parte a acestui an.

Vânzările masive de săptămâna trecută, care au fost înregistrate cu numai o săptămână înaintea organizării alegerilor locale din ţară, au venit ca urmare a pierderii încrederii turcilor în liră, aceştia achiziţionând mai multă valută în contextul deteriorării relaţiilor ţării cu Washington-ul, spun bancherii, potrivit Reuters.

Economiile în valută ale investitorilor locali au crescut cu 1,64 miliarde de dolari la un maxim record de 105,7 miliarde de dolari în săptămâna încheiată pe 15 martie după ce au urcat consistent timp de aproape şase luni consecutive, indică date ale băncii centrale.

La începutul săptămânii, lira a recuperat parţial pierderile, deşi investitorii au fost alarmaţi de reacţia guvernului turc la deprecierea monedei.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat în weekendul trecut că bancherii care pariază pe deprecierea lirei vor plăti „scump“, în timp ce autorităţile financiare au deschis trei anchete separate împotriva JPMorgan şi altor bănci pentru încurajarea de speculaţii.

„Cu măsuri arhaice de acest gen, Erdogan va speria şi ultimul investitor curajos“, a declarat Ulrich Leuchtmann, de la Commerzbank.

„Cine ar vrea să investească într-o monedă a cărei valorizare este bazată pe frică?“

La începutul săptămânii, banca centrală a ţării a luat măsuri neconvenţionale care au stopat ieşirile de valută şi au ajutat la întărirea lirei turceşti. Un analist al unei mari bănci internaţionale a declarat că traderii au asistat la vânzări masive de valută de către băncile locale în încercarea de susţinere a lirei, potrivit Financial Times.

Un indicator săptămânal al volatilităţii implicite a lirei a atins marţi cel mai ridicat nivel din luna septembrie.

Lira rămâne „extrem de vulnerabilă“ la şocuri, iar investitorii sunt „agitaţi“ în pofida aprecierii lirei, spune Jason Tuvey, de la Capital Economics, potrivit Reuters.

„Temerile de ordin geopolitic şi orice comentarii venite din partea lui Erdogan privitor la politica monetară ar putea pune din nou lira sub presiune“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO