Bănci și Asigurări

Lira turcească începe să se aprecieze în faţa dolarului după ce banca centrală a Turciei a majorat dobânda de politică monetară la 24%

Lira turcească începe să se aprecieze în faţa...

Autor: Alex Ciutacu

13.09.2018, 15:59 1373

Lira turcească a început să crească joi, după ce Banca Centrală a Turciei a crescut dobânda la operaţiunile repo (o săptămână) cu 6,25%, la 24%, potrivit MarketWatch.

Aşteptările din piaţă cu privire la decizia de politică monetară au variat, dar nu s-a ajuns la un consens. Cu toate acestea, creşterea de joi se situează la maximele speculate de economişti.

Lira turcească s-a apreciat joi la ora 16.00 cu 3,36% faţă de dolar, ajungând la un nivel de 6,131, în comparaţie cu valoarea de 6,344 înregistrată miercuri la închidere.

Banca Centrală a Turciei a motivat decizia prin nevoia de a „genera un trend mai semnificativ de rebalansare a activităţii economice”.

Până azi dimineaţă, per total, moneda a pierdut circa 40% din valoare faţă de dolar anul acesta, însă şi-a mai revenit în comparaţie cu un minim record de 7,24 înregistrat în urmă cu o lună.

Prăbuşirea lirei a fost condusă recent c de îngrijorările cu privire la puterea extinsă a preşedintelui Tayyip Erdogan asupra deciziilor de politică monetară şi de impactul pe care îl pot avea sancţiunile impuse de SUA.

Banca centrală şi guvernul au încercat să ia o serie de măsuri pentru a susţine lira, iar joi Erdogan a decis că vânzările de proprietăţi şi acordurile de închiriere trebuie realizate în lire turceşti.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO