Bănci și Asigurări

Liviu Voinea, BNR: Trebuie să existe un consens în România pentru adoptarea euro la nivelul întregii societăţi

Liviu Voinea, BNR: Trebuie să existe un consens în...

Autor: Cristian Hostiuc

20.01.2016, 11:54 364

Liviu Voinea, viceguvernator al BNR, a spus miercuri la Viena că adoptarea euro de către România nu este numai o chestiune tehnică, ci este o problemă de consens la nivel naţional.

România îndeplineşte condiţiile de adoptare a euro, dar nu este numai o problemă tehnică, ci este o problemă politică, socială, economică. “Trebuie sa existe un consens”, a menţionat Voinea.

Pe când era ministrul Bugetului, Liviu Voinea a anunţat la Bruxelles, spre stupoarea Băncii Naţionale că România vrea să adopte euro în 2019. Banca Naţională a fost luată prin surprindere de acest anunţ cu această dată fixă.

La nivelul Băncii Naţionale funcţionează de mai mulţi ani un comitet de adoptare a euro condus de guvernatorul BNR, dar până în prezent nu există o dată fixă şi un plan de acţiune pentru adoptarea monedei unice europene.

România ar fi trebuit să adopte euro în 2012, această ţintă fiind stabilită în 2007, dar criza a dat peste cap acest plan.

Cu toate că îndeplineşte criteriile de adoptare a euro legate de inflaţie ratele de dobândă şi deficit bugetar, economia românească nu este suficient de competitivă pentru a face faţă adoptării monedei euro şi stabilirii unui curs valutar fix.

Pentru ţările mai slabe ale Uniunii Europene, cum ar fi Grecia, Portugalia sau chiar Italia şi Spania adoptarea euro a lovit foarte mult în economiile lor naţionale, care nu pot să facă faţă exporturilor germane.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO