Bănci și Asigurări

Lovite de războiul comercial, investiţiile străine se prăbuşesc la nivel global

Lovite de războiul comercial, investiţiile străine se...

Autor: Bogdan Cojocaru

30.10.2019, 00:05 1087

Investiţiile străine directe au scăzut cu o cincime la nivel global în  prima jumătate a anului, cu fluxurile din SUA şi Europa afectate puternic, scrie Financial Times.

Investiţiile străine directe (ISD) mondiale s-au con­trac­tat brusc în prima jumătate a acestui an, în condiţiile în care tensiunile comerciale dintre SUA, Europa şi China au lăsat economia mondială fără energie.

Fluxurile au scăzut cu o cincime în primele şase luni ale anului, comparativ cu a doua jumătate a anului precedent, la 572 mld. dolari, potrivit datelor OCDE. Scăderea a fost con­cen­trată în special în al doilea trimestru, când fluxurile s-au contractat cu 42%.

Fluxurile ISD în SUA au scăzut cu mai mult de un sfert din a doua jumătate a anului 2018 până în prima jumătate a acestui an, la 151 mld. dolari, în timp ce fluxurile în UE s-au micşorat cu 62%, la 107 mld. dolari.

În schimb, fluxurile către China au crescut cu 5%, la 82 mi­liarde de dolari. Investiţiile străine ale Chinei în SUA au atins maximul de 16 miliarde de dolari în a doua jumătate a anului 2016 şi de atunci au scăzut la mai puţin de 1,2 miliarde de dolari, întrucât companiile chineze investesc mai puţin şi îşi vând o parte din participaţii, a explicat OCDE.

„Aceste evoluţii reflectă, în parte, incertitudinea cu privire la tensiunile comerciale şi viitorul relaţiilor economice dintre SUA şi China“, a declarat Maria Borga, statistician la OCDE.

Comerţul bilateral s-a redus şi el: exporturile dintre cele două economii s-au contractat cu 10% în august în raport cu aceeaşi lună a anului trecut.

Tarifele medii de import aplicate de SUA mărfurilor chineze au crescut la 21% în septembrie, de la 3% în 2018, potrivit Institutului Peterson pentru Economie Internaţională. Guvernele delor două ţări sugerează că sunt aproape de a finaliza un acord comercial care ar putea reduce tensiunile; cu toate acestea, rămâne posibilitatea ca SUA să impună tarife mai mari pe maşinile europene.

Şi alte ţări au fost afectate de încetinirea investiţiilor globale. ISD-urile din Marea Britanie a scăzut de la 44 miliarde de dolari în a doua jumătate a anului 2018 la 19 miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2019, după un declin de 33% în 2018, în condiţiile în care investitorii se pregătesc de plecarea ţării din UE. Războiul comercial SUA-China şi slăbirea comerţului şi investiţiilor globale i-au determinat pe unii economişti să pună la îndoială viitorul globalizării. Numărul noilor restricţii sau reglementări pentru  investiţii a crescut cu aproape 50% în cinci luni până în februarie, comparativ cu cele cinci luni anterioare, potrivit celor mai recente date ale Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (Unctad). Creşterea a împins ponderea politicilor de investiţii restrictive la 34%, cea mai mare cotă din 2003 încoace.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO