Bănci și Asigurări

Lovitură în plin pentru BNR: Viceguvernatorul Bogdan Olteanu a fost reţinut în dosarul lui Sorin Ovidiu Vîntu. DNA anunţă acuzaţiile

Lovitură în plin pentru BNR: Viceguvernatorul Bogdan...

Autor: Mediafax

29.07.2016, 07:06 5259

Vineri, la ora 15.00, este programată şedinţa de judecată în urma căreia judecătorii vor decide dacă viceguvernatorul BNR va fi arestat preventiv pentru 30 de zile. Decizia va fi executorie însă nu şi definitivă.

Banca Naţională a României (BNR) anunţă că atribuţiile lui Bogdan Olteanu vor fi preluate de ceilalţi membri ai conducerii executive, precizând că ancheta în care este cercetat Olteanu vizează activitatea acestuia desfăşurată înainte de preluarea mandatului de viceguvernator al BNR.

"În legătură cu reţinerea domnului Bogdan Olteanu, Banca Naţională a României precizează că ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie vizează activitatea acestuia desfăşurată înainte de încredinţarea de către Parlament a mandatului de viceguvernator al BNR, conform comunicatului publicat de DNA.

BNR menţionează că activitatea instituţiei se desfăşoară normal, atribuţiile domnului viceguvernator urmând a fi preluate conform procedurilor interne în vigoare de către ceilalţi membri ai conducerii executive", precizează Banca Naţională a României printr-un comunicat de presă.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că Bogdan Olteanu ar fi primit un milioan de euro şi sprijin electoral pentru numierea Guvernatorului Deltei Dunării, zonă în care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu ar fi avut interese economice întrucît deţine mai multe proprietăţi în acea arie.

Joi, Vîntu a fost adus de la Penitenciarul Rahova la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru a i se prezenta noile acuzaţii de corupţie, acesta fiind suspectat de cumpărare de influenţă, a precizat avocatul său după audieri. Mai exact, Vîntu este suspectat că ar fi oferit un milion de euro unui politician pentru a obţine sprijinul acestuia, au precizat surse apropiate anchetei.

Viceguvernatorul BNR a fost reţinut joi noaptea, după mai multe ore de audieri, urmând să fie dus vineri la instanţă.

În spaţiul public au apărut informaţii referitoare la faptul că în dosar ar apărea şi numele lui Bogdan Olteanu şi Călin Popescu Tăriceanu. În replică, Călin Popescu Tăriceanu a declarat: "Nu comentez zvonuri. Presupunând că într-adevăr numele meu e menţionat într-un fel sau altul în denunţul vreunui arestat, condamnat, anchetat, suspect, inculpat etc, aştept ca, o dată cu apropierea alegerilor, mai mulţi arestaţi, condamnaţi, anchetaţi, suspecţi, inculpaţi etc să facă denunţuri împotriva mea, pentru a obţine promisiunea procurorilor DNA că vor avea parte de un tratament mai indulgent în faţa Legii şi vor rămâne cu banii furaţi, eventual".

"În perioada iulie - noiembrie 2008, inculpatul Olteanu Bogdan, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat şi primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro şi sprijin electoral, constând în servicii de marketing şi consultanţă, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării. Banii au fost remişi de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic. Ulterior, ca urmare a diligenţelor depuse de inculpatul Olteanu Bogdan, persoana respectivă a fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcţia de guvernator al Deltei Dunării", explică procurorii anticorupţie într-un comunicat de presă.

În dosar sunt cercetate şi alte persoane, anunţă DNA. Potrivit unor surse, suma totală pe care ar fi primit-o fost preşedinte al Camerei Deputaţilor ar fi fost de două milioane de euro, jumătate din bani fiind destinaţi unui alt politician.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO