Bănci și Asigurări

Lovitură de teatru: Raluca Ţintoiu, fostul CEO de la NN Pensii, compania care administrează banii celor mai mulţi români din Pilonul II de pensii, a câştigat procesul împotriva ASF, care a sancţionat-o şi i-a interzis să mai ocupe o funcţie executivă pe piaţa de capital pentru că şi-a avertizat membrii că guvernul PSD discută schimbări la Pilonul II de pensii

Lovitură de teatru: Raluca Ţintoiu, fostul CEO de la NN...
16.10.2018, 15:12 3209

Raluca Ţintoiu, fostul şef al NN Pensii, cel mai mare administrator al Pilonului II de pensii, a câştigat procesul împotriva ASF, autoritatea de reglementare a pieţei de capital, care a sancţionat-o financiar şi i-a interzis să ocupe o funcţie executivă în urma scandalului legat de Pilonul II de pensii de anul trecut.

Sentinţa nu este definitivă.

Avocatul Ralucăi Ţintoiu a fost Cosmin Vasile, managing partner la ZRP. El este avocatul care a reprezentat interesele statului român la Curtea de Arbitraj de la Paris în două procese împotriva a două multinaţionale – ENEL şi Chevron. În urma acestor procese de la Paris, statul român a încasat peste 500 de milioane de euro.

Instanţa a decis definitiv anularea amenzii ASF împotriva Ralucăi Ţintoiu, amendă în valoare de 100 de mii de lei, şi anularea interdicţiei de a ocupa o poziţie executivă pe piaţa de capital din România timp ce cinci ani.

De asemenea, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trebuie să plătească Ralucăi Ţintoiu daune morale de 1.000 de euro. 

În 2017, Raluca Ţintoiu, în calitate de CEO al NN Pensii, a trimis o scrisoare membrilor cotinzanţi din Pilonul II de pensii, solicitându-le să urmărească care sunt intenţiile guvernului şi a puterii politice în privinţa Pilonului II de pensii.

După această scrisoare, care a făcut vâlvă în piaţă, Liviu Dragnea, preşedintele PSD şi cel care conduce de facto guvernul, s-a enervat public, susţinând că nu este nimic adevărat, şi a cerut ASF să ia măsurile de rigoare.

În numai două zile, ASF -  insituţie condusă de Mişu Negriţoiu - şi avându-l ca vicepreşedinte responsabil de pensii private pe Ion Giurescu, a convocat o şedinţă şi a decis să o sancţioneze extrem de dur pe Raluca Ţintoiu, mai ales prin interdicţia de a mai ocupa o funcţie executivă pe piaţa de capital.

Raluca Ţintoiu a contestat această decizie. Deşi Liviu Dragnea a declarat că nu este nimic adevărat în „naţionalizarea” Pilonul II de pensii, afirmaţiile ulterioare a doi foşti miniştri de finanţe şi a ministrului muncii, au arătat că pe masă existau anumite variante.

Chiar în bugetul pe 2018, procentul din venitul salariaţilor alocat la Pilonul II de pensii a fost redus de la 5,2% la 3,7%.

Interesant este că NN Pensii, o companie deţintă de grupul olandez NN, nu a contestat decizia ASF, plătind cei 70.000 de lei.

Pentru că era cariera ei în joc, Raluca Ţintoiu a contesta decizia ASF, câştigând procesul.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO