Bănci și Asigurări

Lovitură de teatru în sistemul bancar european: Banco Popular, una dintre cele mai mari bănci spaniole, dar aflată la pământ din cauza creditelor neperformante, a fost cumpărată de gigantul Santander pentru 1 euro

Lovitură de teatru în sistemul bancar european: Banco...

Autor: Ştefan Stan

07.06.2017, 09:28 6809

Gigantul bancar spaniol Banco Santander va cumpăra Banco Popular Espanol, una dintre cele mai mari bănci din sistemul bancar spaniol, pentru 1 euro, potrivit Bloomberg. Santander vrea să strângă 7 miliarde de euro capital, cu care ar urma să îi asigure stabilitatea financiară. 

Popular a rămas fără timp să îşi repare găurile imense din bilanţ, după ce s-a luptat cu credite neperformante ipotecare şi a fost erodată de deţinerile de capital. 

FT aseamănă situaţia de la Banco Popular cu un joc de poker: activele Banco Popular sunt un chilipir pentru cei care adoră riscul. Potrivit FT, chiar aceste preţuri reduse ar putea fi salvarea băncii.

Cum a ajuns instituţia de credit în această situaţie? De vină ar fi investiţii neinspirate în sectorul imobiliar şi managementul prost, scrie Bloomberg. Problemele bancii derivă din creditele date în anii de dinaintea prăbuşirii pieţei imobiliare, şoc care a trimis economia într-o recesiune de cinci ani începând cu 2008. Popular a refuzat să ia ajutor de la stat în 2012, când teste de stres au descoperit găuri în capital. În schimb, banca a ales să vândă acţiuni, reuşind să strângă până acum 5,5 mi­liarde de euro, dar fără a convinge că se poate debarasa în siguranţa de creditele to­xice. Raportul financiar pentru primul trimestru arată că banca are împrumuturi neperformante de 37 de miliarde de euro. Popular are una dintre cele mai mici rate ale solvabilităţii dintre băncile europene.

FT a remarcat că activele băncii „au o calitate îndoielnică“, deşi cifrele livrate de management arată că activele neperfor­man­te scad, iar Popular are unele dintre cele mai mari operaţiuni pentru IMM-uri din Spa­nia, relaţii cu clienţii atent construite şi râv­nite de toţi rivalii. FT a calculat că acti­ve­le nete necolectabile se situează la 20,2 mi­li­­ar­de de euro, faţă de un capital de bază Tier 1 de doar 6,1 miliarde de euro.

Bankia s-a retras din licitaţie pentru cumpărarea băncii, singurul ofertant probabil rămânând Banco Santander. Société Générale a calculat că Santander ar trebui să strângă capital de 12,5 miliarde de euro pentru a putea absorbi banca cu probleme.

Analiştii de la Algebris Investments cred că Popular va avea nevoie de alte 3-4 miliarde de euro pentru a amortiza posibile pierderi. Instituţia şi-a constituit anul trecut comisioane de 5,7 miliarde de euro pentru pierderi. Preşedintele băncii, Emilio Saracho, are timp până la sfârşitul verii să găsească un cumpărător şi să evite intervenţia meca­nismului de lichidare bancară european.

Ziarul spaniol Vozpopuli scrie că Popular se pregăteşte să vândă un portofoliu imobiliar de 1,5-2 miliarde de euro.

Săptămâna trecută, acţiunile băncii s-au prăbuşit cu aproape 40%, iar luni cu 18%. Marţi titlurile au deschis în scădere  puternică, dar şi-au revenit rapid câteva minute mai târziu, apoi şi-au reînceput declinul, în pofida unei şedinţe cu concluzii aparent favorabile între managerii băncii şi oficiali ai BCE. Volatilitatea este un semn de incertitudine. Evoluţia CDS-urilor, instrumente de asigurare contra riscului de insolvenţă, sugerează că investitorii se tem pentru „viaţa“ băncii pe termen scurt.

„Evenimentele converg spre o criză pentru Popular“, spune pentru Bloomberg Roger Francis, analist la Mizuho International. „A mai rămas o şansă ca banca să primească suficient timp pentru a vinde mai multe active sau pentru a găsi un cumpărător, dar temerile că ceva rău se va întâmpla se intensifică şi pare că se apropie un moment critic.“

Popular a ajuns la o capitalizare de numai 1,3 miliarde de euro, cu 63% mai mică faţă de începutul anului, şi compania cu cea mai mică greutate din indicele bursier Ibex 35.

Volatilitatea ridicată de pe burse l-a determinat pe al doilea cel mai mare acţionar al Popular, celebrul fond de investiţii Blackrock, să-şi reducă participaţia de la 4% la 1,7%.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO