Bănci și Asigurări

Lucian Cernat, economist-şef al DG Trade: Deficitul comercial în sine nu este o problemă dacă provine din importul de bunuri de capital

Una dintre potenţialele problemele ale economiei româneşti identificate de economistul Lucian Cernat este cea a deficitului comercial, dar el punctează că România ar putea să o transforme în oportunitate.

Una dintre potenţialele problemele ale economiei româneşti identificate de economistul Lucian Cernat este cea a deficitului comercial, dar el punctează că România ar putea să o transforme în oportunitate.

Autor: Iulian Tenchiu

09.05.2019, 00:05 156

„România trebuie să încerce să îşi proiecteze interesele astfel încât războiul comercial să nu capete proporţii mai mari. Important este să înţelegem implicaţiile şi să încercăm să creăm un front comun european“.

România trebuie să asigure şi să faciliteze crearea unui front comun european, pentru a împiedica escaladarea conflictului comercial dintre SUA şi China, în condiţiile în care ţara noastră deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, consideră Lucian Cernat, economist şef al DG Trade, Comisia Europeană.

„România trebuie să încerce să îşi proiecteze interesele astfel încât războiul comercial să nu capete proporţii mai mari. Important este să înţelegem implicaţiile şi să încercăm să creăm un front comun european. Dacă la nivel european ne jucăm bine rolul şi ţinem ţările europene unite pe un front comun, în principal în raport cu SUA, atunci putem spune că am făcut o treabă bună”, a declarat pentru ZF Lucian Cernat, economist-şef al DG Trade, Comisia Europeană.

Una dintre potenţialele problemele ale economiei româneşti identificate de economist este cea a deficitului comercial, dar el punctează că România ar putea să o transforme în oportunitate. Dacă deficitul  comercial al economiei româneşti se manifestă la nivelul bunurilor de capital, atunci este vorba doar despre o etapă prin intermediul căreia România îşi poate îmbunătăţii capacitatea de producţie, potrivit lui Lucian Cernat.

„Deficitul comercial în sine nu este o problemă, atâta timp cât nu atinge dimensiuni importante, ceea ce nu cred că este cazul în acest moment. Dacă este vorba despre un deficit comercial generat de importuri, bunuri de capital, de echipamente, de elemente esenţiale care fac economia românească mai competitivă, deficitul comercial nu este deloc o problemă. El este o etapă necesară prin care noi importăm pentru a ne upgrada producţia”, a mai spus Lucian Cernat, economist-şef al DG Trade.

În cazul în care deficitul comercial este prezent la nivelul bunurilor de consum, este clar că economia românească se confruntă cu probleme în acest sector. Răspunsul la problema deficitului comercial al României cu ţările vecine este obţinerea unui excedent în raport alte state, este de părere economistul-şef.

„În cazul în care este vorba despre un deficit comercial generat de bunurile de consum, atunci putem vorbi despre o problemă a economiei româneşti în acel sector. Dar în principiu, dacă avem un deficit cu ţările vecine, şi avem un execedent cu alte ţări, lucrurile se balansează.“

iulian.tenchiu@zf.ro

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO