Bănci și Asigurări

Lucian Croitoru, BNR: Potenţialul de creştere al României este acum sub 3%, ca să ajungem la creşteri de 5% trebuie întâi să creştem cu 3%

Lucian Croitoru, BNR: Potenţialul  de creştere al...

Autor: Roxana Rosu

07.12.2016, 10:48 194

Potenţialul  de creştere al României este acum sub 3%, ca să ajungem la creşteri de 5% trebuie întâi să creştem cu 3%, a spus Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

”România are potenţial de creştere , dar e nevoie de reparaţii la nivelul proprietăţii si al corupţiei. Am crescut 26 de ani cu 1,5% pe an din aceste cauze. Ca să progresăm trebuie să dăm forţă pieţei. ”

Au fost două boomuri, în real estate si consum. Cel din real estate s-a bazat pe credit si cel din consum pe salarii. Pana in 2008, politica fscală a adăugat la acestea, nu a temperat. Am avut deficit nesustenabil, dezechilibru extern de 14% în 2007 si creşterea datoriei externe.

A urmat o corecţie abruptă, contul curent s-a dus spre 0,4% in PIB in 2014. Datoria publică a ajuns la peste 100 mld. euro in 2012 si de atunci tot scade, 63 mld euro in 2014.

Lecţii:

1. când ai o prăbuşire a economiei nu răspunzi cu suprareglementare, aşa cum s-a întâmplat în lume din păcate. Nu ai cum să redecolezi după o criză dacă adaugi suprareglementare

2. ”depunere în secundaritate”: tot mai multe ţări tind să aibă exces de economisire şi tot mai puţine exces de investiţii după o criză. În România, în sectorul privat există un surpus al contului curent din 2009, nu îndrăzneşte să facă deficit, acesta fiind creat doar de bugetul public

3. ciclul de afaceri e mult mai complex decât credeam, cu o fază normală şi una anormală, ambele cu faze expansioniste şi de recesiune. În faza de expansiune, economia poate fi dirijată doar de politica monetară , dar în faza anormal recesionistă politica fiscală are rol esenţial.

4. în absenţa stimulilor sustenabili, creşterea economică din România rămâne redusă. Exemplu de stimuli nesustenabili ar fi creşterea masivă a pensiilor şi a salariilor vs productivitatea muncii. Între 1990-1996, România a avut rate mari de creştere a PIB din cauza represiunii financiare, în 1997 a venit criza, în 1998-2007 am avut rate mari cu capital inflows, urmată de criza din 2007 si apoi creşterea de după 2011.

Potenţialul  de creştere al României este acum sub 3%. Ca să ajungem la creşteri de 5% trebuie întâi să creştem cu 3%.

5. supraestimarea timpului potenţial, supraestimarea potenţialului PIB.

6. în ciuda progresului economic din România, că am devenit o economie preponderent liberă, avem două din 10 libertăţi  la nivel de ţări africane: libertatea proprietăţii e neclară si corupţie relativ înaltă. Deşi în teorie avem separaţia puterilor în stat clară, în practică nu e aşa şi apar efecte: productivitatea muncii nu poate creşte la niveluri mari. Există o discrepanţă nesustenabilă între libertatea politică şi cea economică.Se vulnerabilizează politica strategică a ţării.

 Populaţia devine mai permisivă la orice formă de populism.

România are potenţial de creştere , dar e nevoie de reparaţii la nivelul proprietăţii si al corupţiei. Am crescut 26 de ani cu 1,5% pe an din aceste cauze. Ca să progresăm trebuie să dăm forţă pieţei.

Potenţialul  de creştere al României este acum sub 3%, ca să ajungem la creşteri de 5% trebuie întâi să creştem cu 3%, a spus Lucian Croitoru

România are potenţial de creştere , dar e nevoie de reparaţii la nivelul proprietăţii si al corupţiei. Am crescut 26 de ani cu 1,5% pe an din aceste cauze. Ca să progresăm trebuie să dăm forţă pieţei.

Ce greşeli nu ati repeta? De ce să repet greşelile din făcut, sunt atâtea greşeli nou de făcut. Regret epoca care a apus. Imi doresc să se repete ce a fost, acea perioadă de euforie din trecut. În comunism nu a fost niciodată euforie. Trebuie să ai speranţă, euforie, să vezi investiţii. Acea epocă va reveni pentru că altfel cred că ne-am mutat spre altă parte. Acum se vede un tip de reglementare,de structurp politică care nu permite acest lucru. Eu sper să nu se intâmple aşa, ci să revenim la ce a fost, pentru că aşa este natura noastră.

Românii au o minte occidentală, dar nu e nicio garanţie privind viitorul. Libertatea de care ne bucurăm trebuie recucerită la anumite intervale de timp pentru că altfel se pierde.

Populaţia României scade de 10 ani. Un angajat lucrează 1800-1900 de ore pe an acum, peste 10 ani va scădea la 1500. Cam 1350 de ore pe an muncite de un angajat în Vest acum.

Sunt lucruri de rezolvat. Fundaţia e subredă, trebuie întărită prin the rule of law.

Political corectness este o formă de totalitarism şi trebuie să o combatem.

Dacă nu creşte productivitatea muncii, nu poate creşte nici salariul. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO