Bănci și Asigurări

Lucian Heiuş, preşedintele ANAF: Pe 1 iulie începem controale la persoane fizice. Am descoperit că în 2016-2019 un număr de 561.000 de persoane au acumulat o diferenţă de 20 miliarde euro între veniturile estimate de Fisc şi cele declarate şi impozitate

Lucian Heiuş, preşedintele ANAF: Pe 1 iulie începem...

Autor: Roxana Rosu

17.06.2022, 12:09 6772

Lucian Heiuş, noul preşedinte al ANAF, a declarat vineri că, în urma unui control realizat de instituţie a descoperit că în 2016-2019 un număr de 561.000 de persoane au acumulat o diferenţă de 20 miliarde euro între veniturile estimate de Fisc şi cele declarate şi impozitate.

”Oameni buni, 20 de miliarde de euro în 4 ani la 560.000 de oameni. Nu se mai poate continua în acest mod. Fiscul din România trebuie să facă ceea ce face tot Fiscul din lume. Trebuie să controlăm şi să verificăm veniturile şi modul de dobândire de la persoanele fizice”, a declarant Heiuş.

El a precizat că a solicitat Direcţiei Generale de control venituri persoane fizice să facă o analiză de risc pornind de la 20 de milioane de CNP-uri.

”Făcându-se această analiză de risc am constatat cu stupoare şi cu revoltă că 561.000 de persoane au acumulat în 2016-2019 (anul 2020 în finalizăm în septembrie, iar 2021 la sfârşitul anului) o diferenţă între veniturile estimate de noi şi cele declarate şi impozitate de 20 miliarde euro”.

Potrivit şefului ANAF, controlul a verifiat ce sume care au fost folosite pentru a majora capitalul social al unor firme, cu ce sume au fost creditate societăţile şi ce alte cheltuieli au fost făcute. ”Noi ne-am uitat la CNP, nu la nume. Nu vă pot spune dacă sunt politicieni, cântăreţi. Putem controla şi bunici, mătuşi care anunţă că au donat sume enorme.  Ne uităm şi la vacanţele în care au fost. Luăm informaţii inclusiv de pe Facebook”, a mai spus Heiuş.

Conforme legii, dacă există o diferenţă de 10% dintre venitul estimat şi cel declarat, dar nu mai puţin de 50.000 de lei, deja există o neconcordanţă la declarare. Există deja un risc în acest domeniu, a mai spus Lucian Heiuş.

Şeful ANAF a adăugat că va direcţiona mai mult de jumătate din capacitatea de control a instituţiei la persoane fizice. ”Ne vom duce spre aceste 560.000 de persoane”. În urma acestei măsuri, ANAF va începe de la 1 iulie controalele privind veniturile obţinute de persoane fizice.

„Nu vom sări nimic. Vom începe de la cel mai mare până la cel mai mic. Acesta e glonţul de argint pe care-l poate folosi fiscul din România împotriva celor care nu înţeleg că trebuie să-şi plătească taxele şi impozitele. (...) Îi vedem aproape în fiecare săptămână, cu opulenţa pe care o afişează, pentru că hoţul dacă nu se laudă cu ce a furat nu e hoţ. (...) Nu cred că, dacă în urma acestor controale vom găsi diferenţe şi cineva vine şi spune că în anii 90 a cărat blugi cu Dacia şi de atunci are un milion puşi deoparte cineva o să-l creadă sau că are bani de la bunica că a săpat cu plugul în grădină şi a găsit o găleată de aur. Trebuie să oprim acest flagel al acestor oameni care fură, fac evaziune, nu-şi plătesc taxele , dar ne sfidează pe toţi şi ajung să mai fie şi exemple pentru tânăra generaţie”, mai spune Heiuş.

De asemenea, instituţia va face o analiză de risc şi pentru 2020 şi 2021.

Lucian Heiuş a criticat activitatea Direcţiei de Control pentru persoane fizice în ultimii ani, spunând că s-au făcut controale, dar într-un ritm foarte timid. ”Undeva în 10 ani vreo 650 decizii de impunere. Media este de 100.000 euro, sumă care se impozitează”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO