Bănci și Asigurări

Lucrurile scapă de sub control: Inflaţia creşte cu mult peste aşteptări, ajungând la 3,2%, ceea ce va duce la o nouă creştere a dobânzii Robor şi implicit a ratelor la bancă

Lucrurile scapă de sub control: Inflaţia creşte cu...

Autor: Cristian Hostiuc

17.12.2017, 10:08 1550

Inflaţia a crescut în noiembrie la 3,2%, faţă de noiembrie 2016, peste aşteptări, ceea ce va antrena creşterea indicelui Robor pe piaţa interbancară şi implicit a ratelor de plătit la bancă. 

Deşi inflaţia era aşteptată să crească la 2,9%, cifra din noiembrie de 3,2% arată un derapaj macro care vine din creşterile salariale, în special de la stat. 

La începutul anului, inflaţia era de 0%, pentru ca la finalul anului să ajungă peste 3%. 

Indicele Robor, care stă la baza calculării creditelor la bancă, a crescut în ultimele două luni de la 0,6% la 2,2% pe an, iar analiştii se aşteaptă să depăşească 3% şi chiar 4%, având în vedere cât de mult a crescut inflaţia. 

Creşterea inflaţiie peste aşteptări ar putea antrena şi creşterea cursului, care în ultima săptămână a bătut pasul pe loc 4,63 - 6,64 lei/euro. 

Analiştii se utiă cu îngrijorare la situaţia finanţelor publice, având în vedere câţi bani a dat guvernul pe creşterea salariilor la buget. 

Revoluţia fiscală a PSD, în încercarea de a aduce mai mulţi bani la buget, va antrena mişcări în bugetele companiilor, care se vor vedea în salarii. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO