Bănci și Asigurări

Lucrurile nu stau bine deloc: Inflaţia în zona euro a crescut la 10% în septembrie, pentru prima oară în istorie când are două cifre. Din moment ce creşterea preţurilor nu se relaxează, BCE va majora din nou dobânzile

Lucrurile nu stau bine deloc: Inflaţia în zona euro a...
30.09.2022, 12:31 1145

Criza economică din zona euro s-a intensificat odată cu prima inflaţie de două cifre din istorie, ceea ce a sporit presiunea asupra Băncii Centrale Europene pentru a continua să majoreze agresiv ratele dobânzilor.

Preţurile de consum au crescut în septembrie cu 10% faţă de anul trecut, potrivit datelor Eurostat, publicate vineri. Această cifră este mai mare decât prognoza mediană de 9,7% dintr-un sondaj Bloomberg realizat în rândul economiştilor şi marchează a cincea lună consecutivă în care rezultatul depăşeşte aşteptările.

Şi inflaţia germană a atins pragul de 10% pentru prima dată de la introducerea monedei euro în urmă cu mai bine de 20 de ani, crescând mai mult decât se anticipa, după ce măsurile temporare de ajutor guvernamental au încetat şi criza energetică din Europa s-a agravat, scrie Bloomberg.

Oficialii au prezis o creştere a inflaţiei, deoarece Germania a anulat reducerile de vară la transportul public şi la combustibil. Însă amploarea accelerării va tulbura Banca Centrală Europeană, care se chinuie să controleze creşterea preţurilor a căror ascensiune persistentă va doborî un alt record când datele vor fi publicate vineri.

Guvernul german a anunţat joi că va plafona preţurile la gaze, o mişcare care ar putea îmblânzi citirile inflaţiei în viitor. Administraţia cancelarului Olaf Scholz va împrumuta cel puţin 150 de miliarde de euro (146 de miliarde de dolari) pentru iniţiativă, potrivit unor persoane familiare cu problema.

Oficialii BCE pregătesc deja o nouă creştere puternică a ratelor dobânzilor după o creştere istorică de 75 de puncte de bază în această lună, care a oglindit înăsprirea Rezervei Federale.

Christine Lagarde a declarat că vor exista creşteri la următoarele întâlniri, vicepreşedintele Luis de Guindos afirmând joi că factorii de decizie trebuie să facă „tot ce este necesar” pentru a domoli inflaţia.

Eforturile BCE sunt complicate de o deteriorare rapidă a perspectivelor pentru zona euro, deoarece Rusia limitează şi mai mult aprovizionarea cu energie înainte de venirea iernii pentru a respinge sancţiunile occidentale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO