Bănci și Asigurări

Lupta tot mai apriga la varful pietei asigurarilor intre Allianz-Tiriac si Omniasig

Lupta tot mai apriga la varful pietei asigurarilor intre Allianz-Tiriac si Omniasig

Click pentru imaginea intreaga

08.09.2008, 14:10 44

Competitia dintre primii doi jucatori din piata asigurarilor, Allianz-Tiriac si Omniasig, a devenit mult mai stransa in primul semestru, in conditiile in care diferenta de cota de piata dintre cele doua companii s-a injumatatit fata de anul trecut.
Daca in 2007 Allianz-Tiriac si Omniasig erau despartite de o cota de piata de 5%, la sfarsitul lunii iunie a acestui an diferenta s-a redus la 1,9%. Dintr-o piata de 2,15 miliarde de euro anul trecut, Allianz-Tiriac detinea 17,3%, cu afaceri de 371 de milioane de euro, in timp ce cota Omniasig era de 12,3%, aferenta unui volum de afaceri de 265 de milioane de euro.
In prima jumatate a acestui an, datele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor arata ca liderul pietei si-a redus usor cota, pana la 15,8%, iar al doilea jucator a inregistrat o crestere pana la 13,9%. Allianz-Tiriac practica atat asigurari generale, cat si de viata, in timp ce businessul Omniasig se bazeaza numai pe asigurari generale, in special auto. Omniasig se apropie astfel rapid de liderul pietei, in conditiile in care in 2006, de exemplu, afacerile sale nu ajungeau nici la jumatate din valoarea celor inregistrate de lider. Anul trecut, insa, primele brute subscrise de al doilea jucator au reprezentat 71% din afacerile Allianz-Tiriac, iar in prima jumatate a acestui an ponderea a trecut de 87%.
"In tarile dezvoltate companiile si-au creat niste cote de piata si se depasesc greu unele pe celelalte, dar la noi este inca posibil. Pana la urma, totul depinde de strategia pe asigurari auto, pentru ca de aici vin majoritatea afacerilor. Nu este exclus insa sa se schimbe trendul dintre cei doi jucatori, in functie de politicile aplicate de acestia pe zona auto. Diferenta dintre cotele de piata este foarte volatila", considera Bogdan Andriescu, directorul general al brokerului de asigurari EOS Risq.
Politele auto Casco si RCA, care reprezinta motorul pietei asigurarilor, au o pondere de 78% in afacerile Omniasig din primul semestru, explicand astfel cresterea afacerilor.
"Pe piata romaneasca a asigurarilor, aproape toti cei care cresc fac acest lucru pe baza asigurarilor auto. Nu este firesc ca intr-o piata sa existe un singur lider, la o distanta mare de restul jucatorilor. In multe tari sunt mai multe companii care au pozitii foarte apropiate pe piata, este ceva normal", spune Cristian Fugaciu, directorul general al brokerului de asigurari Marsh.
O schimbare de lider pe piata asigurarilor a avut loc in 2002, cand Allianz-Tiriac a depasit Asirom din punctul de vedere al primelor brute subscrise. In 2002, compania inregistra afaceri de 98 mil. euro, in timp ce afacerile Omniasig erau de 66 mil. euro.
Chiar daca pozitia pe piata este importanta pentru companii, asiguratorii afirma ca incearca sa se orienteze mai mult spre profit decat spre cota de piata. Aceasta inseamna, in primul rand, curatarea portofoliilor auto prin diferite masuri, cum ar fi stabilirea unor fransize (partea din paguba suportata de asigurat) sau a unor tarife diferentiate in functie de profilul de risc al clientului. Atat Allianz-Tiriac, cat si Omniasig s-au numarat anul trecut si in prima parte a acestui an printre cei mai profitabili asiguratori de pe piata locala. In 2007, Allianz-Tiriac a inregistrat un profit net de circa 9,3 milioane de euro, iar in prima parte a acestui an rezultatul operational a fost de 5 milioane de euro. In cazul Omniasig, profitul de anul trecut s-a ridicat la 12 milioane de euro brut, iar in primele sase luni din acest an la 5,4 milioane de euro brut. In topul primelor zece companii de asigurari, Allianz-Tiriac si Omniasig sunt urmate de Asirom (9,09% cota de piata), Asiban (6,85%), ING Asigurari (6,18%), Unita (6,12%), BCR Asigurari (5,77%), Astra (5,73%), Ardaf (4,93%) si Generali (4,8%).
In prima jumatate a acestui an piata asigurarilor a trecut de 4,42 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro), cresterea fata de aceeasi perioada a anului trecut fiind de 22%.
Primele brute subscrise din asigurari generale au fost de 3,57 miliarde de lei (973,4 milioane de euro) in primul semestru, reprezentand 80,8% din totalul pietei. Piata asigurarilor generale a urcat cu 21,7% in lei in prima jumatate a anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO