Bănci și Asigurări

Mădălina Teodorescu, First Bank: Lucrăm la o soluţie de finanţare care să contribuie la independenţa energetică a firmelor cu facturi lunare de peste 5.000 de euro

ZF/First bank „Cum putem folosi expertiza businessului american în România”

Mădălina Teodorescu, First Bank: Lucrăm la o soluţie...

Autor: Cristina Bellu

03.05.2022, 13:10 111

Mădălina Teodorescu, vicepreşedinte First Bank, a afirmat în cadrul evenimentului ZF/First bank  „Cum putem folosi expertiza businessului american în România” că instituţia pe care o reprezintă lucrează în prezent la o soluţie de finanţare care să contribuie la independenţa energetică a firmelor cu facturi lunare de peste 5.000 de euro.

“Avem în lucru program de achiziţii de echipamente astfel încât orice client, care are o factură la energie de peste 5.000 de euro, poate să devină în trei luni de zile complet independent energetic, transformând factura la curent într-o datorie lunară mai mică pe perioada creditului şi cu o perspectivă de independenţă energetică certă. Amortizarea investiţiei este la 3 ani si jumătate, dar am întins perioada de creditare pentru a uşura cash-flow-ul si povara cheltuielilor în contextul actual”, a spus Mădălina Teodorescu.

Ziarul Financiar şi First Bank au organizat, marţi, 3 mai, conferinţa „Cum putem folosi expertiza businessului american în România”, un eveniment dedicat investiţiilor româneşti şi străine în România.

 

Ce a mai spus Mădălina Teodorescu:

♦ 6% din companiile româneşti produc 80% din PIB. Acest lucru înseamnă că  un potenţial imens este în cealalată parte, de 94%. Cam aşa arată şi piaţa de companii. Vorbim de circa 500.000 de companii, din care 470.000 de companii sunt cu afaceri de până într-un milion de euro, 22.000 companii între 1-5 milioane de euro, iar restul sunt companii mari. Potenţialul foarte mare pentru business, atât pentru bancă, dar şi un important contributor la creşterea PIB-ului este zona de IMM-uri.

♦ O treime din companii din păcate sunt pe pierderi constante, în jur de 32%.

♦ 60% din finanţările pe care noi le acordăm sunt în cadrul programelor guvernamentale sau în cadrul programelor de distribuire de fonduri europene.

♦ 44% din plafonul alocat IMM Invest a fost epuizat în primele două luni de la debutul programului guvernamental de anul acesta.

♦ În piaţă este un context şi un climat în schimbare. ROBOR a depăşit 5%, vedem o creştere de patru ori la preţul energiei, creşteri semnificative la gaze. Sigur este un context complet impredictibil. Într-un astfel de context trebuie să apelăm la leadershipul  şi managementul antreprenorial, care înseamnă că în astfel de impredictibilitate managementul trebuie să vadă oportunităţi.

♦ Primii care văd oportunităţile de business sunt agenţii economici. Noi venim să pliem o structură de finanţare corectă care să ajute să ducă la implementarea modelului de business. Feedback-ul primit este că se deschid pieţe, sunt oportunităţi. Companiile aşezate solid financiar îşi pot permite îndatorări mai mari acum, cu costuri mai mici în cadrul acestor programe guvernamentale. În momentul de faţă provocarea majoră nu o reprezintă oportunităţile, ci gestionarea costurilor şi direcţia în care investeşti.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO