Bănci și Asigurări

Mai mult de jumătate din sistemul bancar, pe profit în S1 2015

Mai mult de jumătate din sistemul bancar, pe profit în...

Autor: Claudia Medrega

04.09.2015, 00:07 1940

Un număr de 24 de bănci au fost pe profit în primul semestru, iar 16 au fost pe pierdere.

Un număr de 24 de bănci din sistem au fost pe profit în primul semestru, iar 16 au fost pe pierdere, potrivit lui Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR. Situaţia s-a inversat faţă de anul trecut, când doar 16 bănci au obţinut profituri şi restul au fost pe pierdere.

Majoritatea băncilor care şi-au anunţat rezultatele financiare din primul semestru au obţinut profituri, primele trei poziţii în topul celor mai mari câştiguri raportate până în prezent fiind ocupate de grupurile BCR - cu 600 mil. lei,  BRD - cu 270 mil. lei şi Raiffeisen Bank - cu 213 mil. lei.

Cele mai multe bănci raportează în continuare venituri în scădere din dobânzi în condiţiile în care creditarea totală nu reuşeşte să intre în teritoriul pozitiv. Câştigurile mai mari au fost în principal rezultatul unui joc al provizioanelor sau al unor venituri excepţionale.

BT a obţinut în primul semestru din 2015 la nivel individual un profit de 190 mil. lei, susţinut de veniturile din operaţiuni cu titluri de stat, în condiţiile în care veniturile nete din dobânzi au fost în scădere. Dar profitul net consolidat raportat de Banca Transilvania (care include şi rezultatele subsidiarelor) a fost de 2,3 mld. lei, din care câştigurile din achiziţia Volksbank, bancă pe care clujenii au preluat-o în primăvară, au însumat 1,6 mld. lei.a

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO