Bănci și Asigurări

Mai mulţi refugiaţi în România în contextul războiului Rusia-Ucraina. A crescut cererea de euro la casele de schimb valutar. Ce spun BNR şi ARB?

Mai mulţi refugiaţi în România în contextul...

Autor: Roxana Rosu, Cristina Bellu

04.03.2022, 10:00 641

♦ Bogdan Neacşu, preşedinte ARB: Există o creştere a cererii de euro în numerar, dar nu există nicio problemă în asigurarea valutei necesare; se aduc euro inclusiv cu avionul din străinătate. Casele de schimb nu au fost pregătite să acopere nevoia suplimentară de euro, dar este o situaţie temporară ♦ Adrian Vasilescu, consilier BNR: Noi suntem obişnuiţi cu astfel de situaţii, când apare o cerere mai mare de euro de la populaţie, dar pe măsură ce piaţa caselor de schimb va fi alimentată cu euro, lucrurile se vor calma. Noi nu putem printa euro, aşa că cash-ul, bancnotele de euro, trebuie aduse din afară, iar transporturile nu se pot face peste noapte ♦ Cursul de schimb leu/euro a rămas stabil ieri, înregistrând o uşoară scădere, cu 0,002%, la 4,9489 lei/euro.

BNR monitorizează situaţia de pe pia­ţa caselor de schimb valutar, aco­lo unde a apărut o cerere mai mare de euro, ca urmare a conflic­tu­lui din Ucraina, dar tensiunile se vor calma pe măsură ce piaţa va fi alimentată cu euro cash.

Adrian Vasilescu, consilier BNR, a menţionat: Noi suntem obiş­nu­iţi cu astfel de situaţii care apar imediat, în primele zile, din momentul în care apare o criză. Aşa a fost şi în 2008, aşa a fost şi în 2020, când cererea de va­lută a fost mai mare decât de obicei.

Pe piaţa valutară interbancară, acolo unde au loc schimburile valu­ta­re electronice, lucrurile se desfă­şoa­ră normal, nu există nicio pre­siune, iar cursul leu/euro este stabil.

Este normal ca oamenii să în­trebe în astfel de situaţii ce se în­tâmplă cu banii lor, dacă sunt în si­guranţă. Unii dintre ei îşi schimbă leii în euro, ceea ce nu este o problemă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO