♦ Bogdan Neacşu, preşedinte ARB: Există o creştere a cererii de euro în numerar, dar nu există nicio problemă în asigurarea valutei necesare; se aduc euro inclusiv cu avionul din străinătate. Casele de schimb nu au fost pregătite să acopere nevoia suplimentară de euro, dar este o situaţie temporară ♦ Adrian Vasilescu, consilier BNR: Noi suntem obişnuiţi cu astfel de situaţii, când apare o cerere mai mare de euro de la populaţie, dar pe măsură ce piaţa caselor de schimb va fi alimentată cu euro, lucrurile se vor calma. Noi nu putem printa euro, aşa că cash-ul, bancnotele de euro, trebuie aduse din afară, iar transporturile nu se pot face peste noapte ♦ Cursul de schimb leu/euro a rămas stabil ieri, înregistrând o uşoară scădere, cu 0,002%, la 4,9489 lei/euro.
BNR monitorizează situaţia de pe piaţa caselor de schimb valutar, acolo unde a apărut o cerere mai mare de euro, ca urmare a conflictului din Ucraina, dar tensiunile se vor calma pe măsură ce piaţa va fi alimentată cu euro cash.
Adrian Vasilescu, consilier BNR, a menţionat: Noi suntem obişnuiţi cu astfel de situaţii care apar imediat, în primele zile, din momentul în care apare o criză. Aşa a fost şi în 2008, aşa a fost şi în 2020, când cererea de valută a fost mai mare decât de obicei.
Pe piaţa valutară interbancară, acolo unde au loc schimburile valutare electronice, lucrurile se desfăşoară normal, nu există nicio presiune, iar cursul leu/euro este stabil.
Este normal ca oamenii să întrebe în astfel de situaţii ce se întâmplă cu banii lor, dacă sunt în siguranţă. Unii dintre ei îşi schimbă leii în euro, ceea ce nu este o problemă.