Bănci și Asigurări

Majorarea provizioanelor pentru riscul de credit în România şi Ungaria ar putea duce pierderile Erste la un nivel record

Majorarea provizioanelor pentru riscul de credit în...

Autor: Cătălina Butan

04.07.2014, 14:44 1274

Grupul bancar austriac Erste Group, proprietarul BCR, estimează o pierdere record, ca urmare a majorării provizionelor pentru riscul de credit în România şi Ungaria, scrie Boomberg.

Austriecii au anunţat joi seara un plan de curăţenie accelerată a portofoliului de neperformante la BCR în valoare de 800 de milioane de euro.  Erste, care deţine a doua bancă din Ungaria şi cea mai mare bancă din România, anticipează pentru acest an creşterea costurilor de risc de la un nivel estimat anterior la 1,7 miliarde de euro la 2,4 miliarde de euro, din cauza provizioanelor mai mari din Ungaria şi România, ceea ce va alimenta o pierdere netă de 1,4-1,6 miliarde de euro.

Acţiunile Erste Group au scăzut cu 14,2% în primele tranzacţii pe bursa de la Viena, după anunţul făcut de austrieci.  Pe bursa de la Bucureşti, acţiunile Erste (EBS) au scăzut vineri dimineaţă cu aproape 15%.

“Este o supriză neplăcută care vine în completarea unei anunţului negativ făcut de bancă la începutul acestui an. Astfel de anunţuri afectează credibilitatea managementului grupului”, a spus Steven Gould, analist financiar la Natixis Securities SAS.

Erste, a treia mare bancă din Europa de Est, după UniCredit SpA (UCG) şi Raiffeisen Bank International Ag (RBI), a investit semnificativ în fostul bloc communist în ultimul deceniu, urmârind profituri mai mari decât cele obţinute în piaţa austriacă. Pariul Erste în Ungaria şi România s-a dovedit a fi unul mai puţin inspirat, în condiţiile în care criza financiară din 2007 i-a împiedicat pe mulţi dintre cetăţenii acestor ţări să-şi plătească ratele la bănci.

În România, majorarea provizioanelor de risc reflectă măsurile sporite adoptate recent de Banca Naţională, înaintea unei evaluări a calităţii activelor de către Banca Centrală Europeană (BCE), pentru reducerea creditelor neperformante din sistemul bancar într-o manieră accelerată şi implementarea de către BCR a unor estimări mai scăzute privind recuperarea, luând în considerare preţurile obţinute pentru pachete mari de împrumuturi neperformante, potrivit unui comunicat al Erste Group.

În cazul Ungariei, creşterea provizioanelor are legătură cu măsurile guvernului în cazul creditelor în valută, care vor fi legate de corectarea retroactivă a spread-ului între cerere şi ofertă aplicat împrumuturilor în valută, de eliminarea dobânzilor unilaterale şi de modificarea comisioanelor, care urmează să fie aprobate de Parlament vineri, 4 iulie. Orice costuri suplimentare legate de eliminarea totală a creditelor în valută, anunţată de guvernul ungar pentru a doua jumătate a acestui an, nu sunt incluse în estimările actuale ale Erste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO