Bănci și Asigurări

Majoritatea bancherilor au rămas în turnul de fildeş şi au tăcut după decizia ANPC privind amenzile pentru calculul ratelor. Doar două bănci din cele 11 sancţionate de ANPC au reacţionat ieri, susţinând că respectă legea în procesul creditării şi rambursării creditelor şi vor contesta sancţiunea ANPC

Majoritatea bancherilor au rămas în turnul de fildeş...

Autor: Claudia Medrega

18.05.2023, 16:30 3346

♦ ING Bank România a transmis că a acţionat şi acţionează strict cu respectarea cadrului legal, modalităţile aplicate de rambursare a creditelor fiind prevăzute de legislaţia în vigoare. „Suntem în curs de analiză a procesului verbal primit de la ANPC şi urmează să contestăm această sancţiune“, a transmis ING Bank pentru ZF l Şi OTP Bank România susţine că respectă prevederile legale în ceea ce priveşte condiţiile de creditare. „În urma analizei procesului verbal primit de la ANPC, vom contesta sancţiunea dispusă, urmând ca instanţa de judecată să decidă calea de urmat“, a transmis OTP Bank pentru ZF.

Majoritatea bancherilor au rămas în turnul de fildeş şi au preferat să tacă după decizia Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) privind amenzile de 550.000 de lei pentru calculul ratelor.

Doar două bănci din cele 11 sancţionate de ANPC au reacţionat ieri explicând că respectă legea în procesul creditării şi rambursării creditelor şi vor contesta sancţiunea ANPC.

ANPC a anunţat marţi 16 mai că a amendat 11 bănci cu 550.000 de lei pentru practici înşelătoare de calcul al ratelor. La cei 11 operatori economici financiari bancari din România verificaţi până acum ANPC spune că a identificat „fapte contravenţionale“, respectiv „practici comerciale înşelătoare săvârşite de aceştia cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat şi 75 % dobândă“. Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă, conform informaţiilor transmise de ANPC.

Potrivit ANPC, cei 11 operatori eco­nomici sancţionaţi sunt ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, BT, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, UniCredit Bank şi BRD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO