Bănci și Asigurări

Marca germană este încă vie, la 14 ani după ce Europa a adoptat euro

 Marca germană este încă vie, la 14 ani după ce...

Autor: Bogdan Cojocaru

30.12.2015, 15:41 7726
Nemţii încă păstrează şi chiar folosesc marca germană, deşi Bundesbank, banca lor centrală, le permite să schimbe vechea monedă în euro.

 Calculele Bundesbank arată că, la 14 ani de la adoptarea euro, mărcile rămase în circulaţie echivalează cu 6,6 miliarde de euro, scrie Deutsche Welle.  

 Marca germană, după care tânjesc unii adulţi dar aproape necunoscută de mulţi dintre copii, încă poate fi schimbată în euro la cursul fixat în 2001. Bundesbank a amintit oficial aceasta în decembrie, forţată de un sondaj efectuat în noiembrie care a găsit că 54% dintre rezidenţii din Germania au acasă bancnote şi mai ales monede vechi.

Cursul oficial al băncii centrale este de 1,95583 mărci pentru un euro, iar mărcile pot fi schimbate la sediul central din Frankfurt sau la sediile regionale ale băncii. Oficialii instituţiei au sfătuit populaţia să nu-şi trimită banii prin poştă.

Marca germană lansată în 1948 sub conducerea aliată în Germania de Vest a înlocuit fosta marcă est-germană "Ostmark" în 1990, în anul reunificării ţării. Retragerea statutului de mijloc bănesc numerar sau non-numerar este încă criticată, 11 ani mai târziu, de eurosceptici. Euro este folosit acum de 19 state, inclusiv de Germania ca stat fondator al zonei euro.

Aproape 24 de miliarde de monede reprezentând mărci germane au rămas în circulaţie – jumătate din toate mărcile germane emise, potrivit Bundesbank.

Printre banii nerecuperaţi sunt monede comemorative păstrate adesea de traderi deoarece pot fi topite pentru a se extrage argintul din ele. De asemenea, emisiuni speciale pot avea valori mai mari decât cele stabilite luând în calcul cursul de schimb deoarece au devenit piese de colecţie.

În ceea ce priveşte bancnotele, doar 4% mai sunt în circulaţie. Acestea au fost extrem de populare în afara Germaniei. Spre exemplu, în statele din fosta Iugoslavie hârtiile de cinci şi zece mărci germane au fost folosite ca „moneda  secundară”.

Bundesbank încă mai are surprize cu cei care vor să schimbe mărcile germane în euro. O femeie a trimis băncii trei monede comemorative de cinci mărci. „Am înapoiat monedele cu cererea de a fi trimise unui trader. Ele ar fi valorat 100 de euro bucata”, se arată într-un raport al băncii centrale. Un american nu a fost atât de norocos. El a trimis o bancotă de 200 de mărci în miniatură, probabil neştiind că "Spielgeld", cuvânt imprimat pe bancnotă, înseamnă „bani de jucărie”. Bundesbank a trimis banii înapoi. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO