Bănci și Asigurări

Marea miza in pensii private: cum se va calcula randamentul

17.12.2009, 23:09 28

Cea mai mare miza de anul viitor din piata pensiilor privateeste modul in care autoritatea de supraveghere va calcula pentruprima data randamentul fondurilor de pensii obligatorii (pilonulII), in luna iunie, la doi ani de la lansarea lor, deoarece acestcalcul ar putea scoate anumiti jucatori de pe piata.

Mai exact, legea spune ca fondurile care timp de un aninregistreaza o rentabilitate sub cea minima a pietei (adicarentabilitatea medie ponderata cu valoarea activelor, minus catevapuncte procentuale) isi pot pierde autorizatia de functionare.

In cazul in care reperul din piata - rentabilitatea minima - vafi media ponderata (cu valoarea activelor) a tuturor fondurilor,din care se vor scadea cateva puncte procentuale, asa cum seintampla in piata pensiilor facultative, fondurile de pensii dedimensiuni mari vor face piata, iar de randamentul lor va depindesi soarta celorlalti jucatori. Deja numarul de fonduri de piata s-ainjumatatit de la data lansarii, ajungand de la 18 la 9, deoareceunele au iesit din acest business, iar altele au fuzionat.

Pe piata locala, primii doi jucatori, ING si Allianz-Tiriac,detin peste 60% din activele totale si astfel determina media."Calculul randamentului mediu prin ponderare cu valoarea activelorare o miza mare, riscul este ca fondurile mici sa fie sub medie", adeclarat Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere aSistemului de Pensii Private (CSSPP), precizand ca in prezentexista discutii pentru stabilirea modalitatii de calcul.

Norma de calcul a rentabilitatii fondurilor de pensiiobligatorii nu a fost inca publicata de CSSPP, dar se discutadespre un sistem similar celui din piata pensiilor facultative,unde reperul in piata este rentabilitatea medie ponderata, din carese scad patru puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO