Bănci și Asigurări

Marile grupuri străine şi-au scăzut cu 1 mld. euro expunerea pe România

Foto Octav Ganea

Marile grupuri străine şi-au scăzut cu 1 mld. euro expunerea pe România

Autor: Liviu Chiru

04.07.2011, 00:06 1288

"La sfârşitul lui martie expunerea agregată pe România a celormai mari nouă grupuri financiare străine participante la Iniţiativade Coordonare era de 97% faţă de nivelul iniţial",

potrivit raportului de evaluare al Fondului MonetarInterna­ţional.

Potrivit informaţiilor din piaţă, nivelul reper era de 31,5miliarde de euro, astfel că în prezent expunerea trece de 30,5miliarde de euro. Suma nu a fost precizată oficial niciodată.

Angajamentul iniţial asumat de bancherii străini a expirat înaceastă primăvară, odată cu încheierea primului acord de împrumutcu FMI şi Comisia Europeană. Înţelegerea cu băncile străine a fostprelungită în paralel cu încheierea unui nou acord de împrumut cuFMI şi Comisia Europeană, însă doar la nivel de angajament deonoare, fără să mai existe şi un contract scris.

Pe listă s-au înscris atunci Erste Bank (acţionarulmajoritar al BCR), Raiffeisen, Eurobank EFG (proprietarulBancpost), National Bank of Greece (acţionarul majoritar la BancaRomânească), UniCredit, Societe Generale (BRD), Alpha Bank,Volksbank şi Piraeus Bank.

Încă din vara lui 2010 acordul a fost flexibilizat, bancheriistrăini obţinând permisiunea BNR şi FMI să îşi reducă expunerilepână la 95% din valoarea iniţială, în condiţiile în carealternativele de plasament pe plan local au rămas limitate dincauza lipsei de cerere de finanţări din partea clientelei.

Principala miză a acordului a fost practic asigurarea finanţăriideficitului bugetar. În timp ce BNR a eliberat o parte importantădin sumele imobilizate prin rezervele minime obligatorii (rata deconstituire pentru pasivele în valută a coborât de la 40% la 20%),băncile au canalizat fondurile în achiziţii de obligaţiuni de stat,inclusiv în valută.

Sunt bănci mici cu probleme

FMI notează că sistemul bancar a rămas solid după doi ani decriză, iar rezultatul cumulat al celor 42 de bănci a revenit peplus în primul trimestru din 2011 după pierderea din 2010.

Nicio bancă nu intră cu indicatorul de solvabilitate (caremăsoară adecvarea fondurilor proprii în funcţie de riscurileasumate) sub 11%, în timp ce minimul cerut de BNR este de 10%.

"Banca Naţională a României trebuie să rămână vigilentă înprivinţa unor potenţiale puncte de slăbiciune în sistemul bancar,care ar putea fi exacerbate de efecte de contagiune din Europa.Unele bănci mici şi medii, cu costuri de finanţare ridicate şiprovizioane sub media pieţei, vor continua să înregistreze pierderiîn 2011. În unele cazuri va fi nevoie de injecţii de capital subsupravegherea strânsă a reglementatorului (BNR - n. red.)", searată în raportul Fondului Monetar Internaţional.

Ce spune FMI despre sistemul bancar:

  • Banca Naţioanlă trebuie să rămână vigilentă în privinţa unorpotenţiale puncte de slăbiciune în sistemul bancar, care ar puteafi exacerbate de efecte de contagiune din Europa.

  • Unele bănci mici şi medii, cu costuri de finanţare ridicate şiprovizioane sub media pieţei, vor continua să înregistreze pierderiîn 2011.

  • În unele cazuri va fi nevoie de injecţii de capital, subsupravegherea strânsă a reglementatorului (BNR - n. red.).

  • Toate băncile au solvabilitatea peste 11%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO