Bănci și Asigurări

Mario Draghi, şeful BCE, reafirmă decizia de a încheia programul de achiziţie de obligaţiuni la sfârşitul anului şi anunţă că dobânda-cheie se va păstra cel puţin până în vara lui 2019

Mario Draghi, şeful BCE, reafirmă decizia de a încheia...

Autor: Alex Ciutacu

25.10.2018, 17:11 225

Mario Draghi, guvernatorul Băncii Centrale Europene, anunţă că riscurile la adresa economiei zonei euro rămân „echilibrate” în ciuda declaraţiilor recente ale economiştilor din băncile mari care susţin că perspectivele de viitor sunt mai sumbre, potrivit Bloomberg.

„Informaţiile pe care le primim, în timp ce sunt cumva sub aşteptări, rămân consistente cu scenariul de bază pe care funcţionează expansiunea economiei din zona euro şi cresc în mod gradual presiunile de inflaţie”, a transmis Mario Draghi în faţa reporterilor adunaţi joi în Frankfurt. „Forţa din spatele economiei continuă să ne ofere încredere” în convergenţa graduală către ţinta de inflaţie a băncii centrale, adaugă bancherul central.

Banca Centrală Europeană şi-a reafirmat decizia de a încheia programul de achiziţie de obligaţiuni până la finalul anului şi a readus în discuţie o posibilă majorare de dobândă la sfârşitul anului trecut.

Instituţia cu sediul în Frankfurt a anunţat că va cumpăra obligaţiuni în valoare de 15 miliarde de euro pe lună până în decembrie, când programul va fi oprit. Draghi a reconfirmat planurile de a menţine dobânda de referinţă la actualul nivel, de 0%, cel puţin până la sfârşitul verii anului următor. Economiştii chestionaţi de Bloomberg susţin că prima majorare ar putea veni chiar în luna septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO