Bănci și Asigurări

Marjele de dobândă au scăzut în primele şapte luni pe piaţa bancară: la credite-depozite în sold în lei marja netă a ajuns la cel mai redus nivel din noiembrie 2017, iar la cele în euro la minim istoric

Marjele de dobândă  au scăzut în primele şapte luni...

Autor: Roxana Rosu

31.08.2020, 16:36 141

Marjele nete de dobândă au scăzut la nivelul pieţei locale în primele şapte luni ale anului, în special pe fondul declinulului ratelor de dobândă la credite, pe fondul deciziilor şi semnalelor de politică monetară (SUA, zona Euro şi România), continuării procesului de ameliorare a climatului din pieţele financiare mondiale şi persistenţei la un nivel ridicat a diferenţei dintre depozitele neguvernamentale şi creditele neguvernamentale, arată o analiză realizată de Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania, pe baza datelor publicate de BNR.

Astfel, pe segmentul credite-depozite în sold în lei marja netă de dobândă s-a ajustat cu 15 puncte bază lună/lună la 5.83 puncte procentuale în iulie, cel mai redus nivel din noiembrie 2017. Evoluţia a fost determinată, în principal, de declinul ratei de dobândă la credite cu un ritm lunar de 21 puncte bază la 8,38%, minimul din mai 2018.

Totodată, rata de dobândă la depozite a scăzut cu şapte puncte bază lună/lună la 2,55%, cel mai redus nivel din martie 2019.

De asemenea, marja netă de dobândă a scăzut şi pe segmentul credite-depozite în sold în euro, cu trei puncte bază lună/lună la 1.92 puncte procentuale, nivel minim istoric.

Această evoluţie a fost determinată de diminuarea ratei de dobândă la credite cu un ritm lunar de trei puncte bază la 2.02% (nivel minim record). Rata de dobândă la depozite s-a consolidat la minimul istoric de 0.10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO