Bănci și Asigurări

Marjele de dobândă din sectorul bancar au avut o scădere generalizată în luna martie.Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Pe termen mediu prognozăm convergenţa marjelor nete de dobândă din România spre nivelurile din Zona Euro

  Marjele de dobândă din sectorul bancar au avut o...

Autor: Roxana Rosu

06.05.2021, 12:27 360

Marjele de dobândă din sectorul bancar au înregistrat o tendinţă generalizată de scădere în luna martie, evoluţie influenţată de semnalele de politică monetară şi de concurenţa puternică între bănci la începutul unui nou ciclu economic, arată datele publicate de BNR.

Astfel, pe segmentul credite-depozite în sold în lei marja netă de dobândă a scăzut cu patru puncte bază lună/lună la 5.96 puncte procentuale în martie, cel mai redus nivel din decembrie.

Evoluţia a fost determinată de declinul ratei de dobândă la credite cu un ritm lunar de patru puncte bază la 7.94%, minimul din martie 2018.

Rata de dobândă la depozite s-a consolidat la 1.98% în luna martie, după cum se poate observa în primul grafic din partea dreaptă.

De asemenea, marja netă de dobândă la creditele-depozitele în sold în euro s-a diminuat cu trei puncte bază lună/lună la 1.72 puncte procentuale în martie, nivel minim istoric.

Ratele de dobândă la credite şi depozite s-au ajustat cu dinamici lunare de trei puncte bază şi un punct bază, la 1.79%, respectiv 0.07%, niveluri minime istorice, pe fondul semnalelor recente de politică monetară din Zona Euro.

În cazul creditelor şi depozitelor noi în lei, marja netă de dobândă a crescut cu un ritm lunar de două puncte bază la 6.63 puncte procentuale în martie, cel mai ridicat nivel din februarie 2020.

Ratele de dobândă la credite şi la depozite s-au majorat cu dinamici lunare de 14 puncte bază la 8.27%, respectiv 12 puncte bază la 1.64%.

Pe sgementul în euro, marja netă de dobândă a scăzut cu 20 puncte bază lună/lună la 1.52 puncte procentuale în martie, nivel minim istoric.

Această evoluţie a fost determinată, în principal, de declinul ratei de dobândă la credite cu 23 puncte bază lună/lună la 1.58%, minim istoric.

De asemenea, rata de dobândă la depozite s-a ajustat cu un ritm lunar de trei puncte bază la 0.06%, în zona minimelor istorice.

”Între final de decembrie 2020 şi sfârşitul lunii martie 2021 marjele nete de dobândă au crescut la creditele-depozitele în lei, cu 0.1 puncte bază ytd la cele în sold şi cu 67 puncte bază ytd la cele noi. Pe de altă parte, marjele nete de dobândă au scăzut pe segmentul credite-depozite în euro, cu opt puncte bază ytd la cele în sold şi cu 50 puncte bază ytd la cele noi”, a comentat Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

În opinia lui, evoluţia ratelor de dobândă din sectorul bancar intern va fi influenţată de o serie de factori în trimestrele următoare: deciziile şi semnalele de politică monetară (SUA, Zona Euro, regiune şi România); climatul macro-financiar (global şi European); mix-ul intern de politici economice; provocările la adresa ordinii economice mondiale şi sistemului monetar-financiar internaţional după incidenţa pandemiei.

”Pe de altă parte, din perspectiva termenului mediu prognozăm convergenţa marjelor nete de dobândă din România spre nivelurile din Zona Euro, scenariu susţinut de perspectivele de aderare la OCDE şi de intensificare a procesului de apropiere structurală de nucleul dur al Uniunii Europene”, a mai spus Rădulescu,

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO