• Leu / EUR4.8831
  • Leu / GBP5.7936
  • Leu / USD4.8176
Bănci și Asigurări

Mastercard, OTP Bank şi Radcom lansează o aplicaţie de plată ce optimizează costul călătoriilor pentru pasagerii din transportul public

Mastercard, OTP Bank şi Radcom lansează o aplicaţie de plată ce optimizează costul călătoriilor pentru pasagerii din transportul public

Autor: Cristina Bellu

27.04.2022, 12:58 188

Mastercard, în parteneriat cu OTP Bank România şi Radcom, dezvoltator de echipamente şi soluţii complete de ticketing, au început să implementeze pe piaţa locală o soluţie care redefineşte plăţile pentru călătoriile cu transportul în comun.

Mai exact, tehnologia furnizată de Mastercard agregă tranzacţiile pe o anumită perioadă, le interpretează şi determină un profil personalizat de călătorie pentru fiecare posesor de card, astfel încât acesta să plătească tariful optim.

„Vorbim despre o soluţie tehnologică, dar şi sustenabilă, care implică un ecosistem vast de beneficiari”, spune Cosmin Vladimirescu, Country Manager Mastercard România şi Croaţia.

Serviciul va fi disponibil tuturor posesorilor de carduri Mastercard, iar primele oraşe în care a fost implementat proiectul sunt Braşov, Constanţa şi Iaşi, operatorii de transport public din aceste oraşe dispunând deja de echipamente instalate în autobuzele din flota proprie.

Tranzacţiile sunt gestionate de sistemul OptiFare, dezvoltat de Radcom şi procesate de OTP Bank. Cele două instituţii gestionează agregarea, calcularea tarifului şi decontarea prin reţeaua bancară, în funcţie de tarifele implementate de fiecare operator de transport public, arată datele furnizate de oficialii Mastercard.

Potrivit acestora, proiectul asigură un beneficiu important şi operatorilor de transport public, pentru că permite reducerea considerabilă a costurilor asociate tranzacţiilor cu numerar şi o eficienţă mult mai bună. De asemenea, prin intermediul noii tehnologii, aceştia le pot oferi posesorilor de card Mastercard costuri preferenţiale, în parteneriat cu Mastercard.

„Soluţia tehnologică este similară cu cele mai avansate soluţii de plată disponibile în sistemele de transport public din marile oraşe ale Europei, iar introducerea în premieră pe piaţa din România ne face să fim mândri şi încrezători în succesul acesteia, ţinând cont de multiplele beneficii pe care le oferă atât operatorilor de servicii de transport public, cât şi utilizatorilor finali, posesori de carduri Mastercard”, adaugă Roxana Hidan, Director General Adjunct OTP Bank România, Divizia Afaceri.

Totodată, adminstraţia publică a oraşelor va dispune, astfel, de un instrument în plus pentru a stimula utilizarea transportului public, ceea ce facilitează fluidizarea traficului rutier, în special în situaţii excepţionale, precum şi reducerea gradului de poluare.

„Soluţia se adresează tuturor operatorilor locali, regionali din România putând asigura într-un viitor apropiat interoperabilitatea serviciilor de transport”, completează Melinda Păunescu, Development Director Radcom.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8831
Diferență: -0,1595
Ieri: 4.8909
Azi: 4.8176
Diferență: 1,53
Ieri: 4.7450
Azi: 5.7936
Diferență: 0,416
Ieri: 5.7696
Azi: 5.0705
Diferență: 0,6451
Ieri: 5.0380