Bănci și Asigurări

MasterCard s-a apropiat de doua miliarde de euro cu volumul tranzactiilor

12.09.2003, 00:00 20

Numarul comerciantilor care accepta la plata carduri sub sigla Maestro s-a dublat in prima jumatate a acestui an. La sfarsitul primului semestru, cardurile Maestro erau acceptate la 6.500 de terminale electronice, in timp ce cardurile sub sigla MasterCard erau acceptate la 9.000 de terminale instalate la comercianti.
La nivelul lunii iunie 2003 erau prezente pe piata aproximativ doua milioane si jumatate de carduri valide MasterCard si Maestro.
"Cardurile de plata sunt acum si in Romania un instrument de masa, iar cresterea numarului lor a imprimat o presiune semnificativa asupra comerciantilor", afirma Denisa Mateescu, manager de operatiuni la MasterCard Europe.
Ea spune ca toate campaniile promotionale desfasurate de MasterCard impreuna cu bancile membre de pe piata romaneasca de la inceputul anului au subliniat importanta extinderii retelei de POS-uri de la comercinati si influenta esentiala pe care o are acceptarea asupra dezvoltarii pietei cardurilor din Romania.
Cresterea numarului emise sub cele doua sigle pe piata romaneasca a fost sustinuta, mai ales in trimestrul al doilea, de decizia a doi mari jucatori de pe piata de retail de a-si imbogati astfel portofoliile de produse. Astfel, BCR si Raiffeisen Bank au hotarat sa emita carduri sub sigla MasterCard sau Maestro. MasterCad mizeaza pe o continuare a cresterii pietei si in aceasta toamna, pe masura ce tot mai multe banci se pregatesc sa lanseze o serie de carduri MasterCard, atat pentru persoane fizice cat si pentru persoane juridice. In perioada urmatoare, unul din jucatorii bancari importanti care vor intra pe piata cardurilor, sub marcile MasterCard, este UniCredit Romania, filiala grupului italian UniCredito.
Numarul tranzactiilor realizate cu carduri de credit MasterCard, excluzand din calcul cardurile de debit sub sigla Maestro, ajunsese la sfarsitul lunii iunie la 1.930.000, in crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut.
In total, volumul tranzactiilor pe carduri MasterCard si Maestro, calculat pe perioada iunie 2002-iunie 2003, a ajuns la nivelul record de doua miliarde de euro. Procentual, volumul tranzactiilor inregistrate in al doilea trimestru al anului in curs, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, a inregistrat o crestere de 74%.
"Initiativa legislativa a guvernului, care introduce obligativitatea acceptarii cardurilor de catre comercinati a jucat si va juca, fara indoiala, un rol important in extinderea retelei de acceptatori ai cardurilor ca instrumente de plata", afirma Denisa Mateescu. Tendinta ascendenta in ceea ce priveste numarul punctelor de acceptare a cardurilor la comercianti a inceput inca din perioada aprilie-iunie. "Este un semn ca tot mai multi comercianti au inteles utilitatea acceptarii cardurilor si ca legea vine sa accentueza si sa stimuleze evolutia fireasca a pietei", spune Mateescu.
MasterCard a intrat pe piata romaneasca in 1995, cand partenerul sau europeana din acea vreme, Europay, si-a extins planurile de dezvoltare. Organizatia colaboreaza in prezent cu 12 banci de pe piata romaneasca, impreuna cu care a lansat pana acum 23 de tipuri de carduri de debit si de credit. La sfarsitul lunii iunie erau pe piata 2.470.000 de carduri in timp ce volumul tranzactiilor atinsese aproximativ doua miliarde de euro. Prin marca Maestro, MasterCard International este lider mondial in ceea ce priveste cardurile de debit, ocupand pozitia de lider de piata si in romania, atat din punct de vedere al numarului de carduri cat si al volumului de tranzactii realizate cu ajutorul acestora.
Corporatia internationala MasterCard reuneste aproximativ 25.000 de membri, avand clienti in 210 tari, care folosesc peste 1,7 miliarde de carduri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO