Bănci și Asigurări

Măsură fără precedent: India interzice gigantului din Big4 PwC să practice auditul în această ţară timp de doi ani

Măsură fără precedent: India interzice gigantului din...

Autor: Alex Ciutacu

15.01.2018, 19:22 1225

Instituţia de reglementare a pieţei financiare din India i-a interzis filialei locale a companiei PricewaterhouseCoopers să audieze companii listate la bursă, timp de doi ani, drept pedeapsă pentru eşecul firmei de a detecta o fraudă de 1,7 miliarde de dolari în conturile companiei de outsourcing Satyam Computer Services, potrivit Wall Street Journal.

PwC s-a ocupat de verificarea contabilităţii companiei Satyam în 2009, după ce fondatorul acesteia a recunoscut public că a falsificat date cu privire la venituri de 1,7 miliarde de dolari.

Pentru cinci ani, începând din 2003, Satyam şi-a „umflat” veniturile prin contabilizarea a 7.561 de facturi false. Frauda a persistat, în mare parte, deoarece „PwC nu a verificat în mod independent declaraţiile bancare lunare ale companiei”, scrie Securities and Exchange Board of India (SEBI).

Instituţia mai transmite că PwC s-a bazat pe datele transmise de contabilii Satyam „fără nicio altă examinare a datelor şi a documentelor şi a ignorat confirmările de balanţă transmise direct de bănci, în care se puteau observa nereguli”.

Satyam a fost liderul pieţei de software din India, cu 53.000 de angajaţi şi aproape 700 de clienţi în peste 65 de ţări. Imediat după scandal, bănci precum Merrill Lynch şi Credit Suisse şi-au încheiat angajamentele faţă de companie şi au suspendat finanţarea. Bursa de la New York a oprit tranzacţionarea Satyam în data de 7 ianuarie 2009, iar Bursa din India a eliminat Satyam din indexul S&P CNX Nifty 50, în data de 12 ianuarie.  

Fondatorul, Ramalinga Raju şi fratele său Rama Raju, fost managing director în cadrul companiei, au fost condamnaţi la şapte ani cu executare, în 2015 pentru acuzaţia de fraudă.

În decizia emisă de SEBI, se menţionează că pedeapsa aplicată companiei din Big4 trebuie privită ca pe un avertisment pentru contabilii care se apropie prea mult de clienţii lor.

„Este necesar ca SEBI să trateze cu gravitate practicile abuzive şi frauduloase din piaţă, în special când, persoanele însărcinate cu protejarea intereselor investitorilor sunt mână în mână cu principalii vinovaţi pentru fraudă”, se arată în decizie.

PwC pledează în favoarea contabililor proprii, susţinând că aceştia au fost înşelaţi. Compania este încrezătoare că va avea câştig de cauză în tribunal.

„Decizia SEBI se referă la o fraudă care a avut loc cu aproape zece ani în urmă, în care noi nu am jucat niciun rol şi de care nici nu am ştiut. Cu toate acestea, am învăţat multe din cazul Satyam, iar în ultimii nouă ani am investit masiv pentru a ne asigura că oferim practici corecte şi de înaltă calitate în audit”, se arată în declaraţia companiei.

Ca urmare a deciziei emise de SEBI,  PwC şi doi contabili, care fac parte din companie, sunt obligaţi să plătească statului două milioane de dolari plus dobândă, pentru ceea ce au spus că ar fi „câştiguri nejustificate”, legate de serviciile de audit acordate Satyam.

Contabilii – S. Gopalakrishnan şi Srinivas Talluri – au fost condamnaţi, tot în 2015, la şapte ani de închisoare pentru înşelătorie. La acea vreme, PwC susţinea că nu există nicio dovadă că partenerii aveau cunoştinţe legate de fraudă.

PwC oferă servicii de audit pentru 75 de companii indiene listate, iar 3.000 de angajaţi ai firmei de audit vor fi afectaţi, scrie CNN Money.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO