Bănci și Asigurări

Maximul deceniului. Finanţările de urgenţă Lombard luate de bănci de la BNR: 10,5 mld lei în martie

Maximul deceniului. Finanţările de urgenţă Lombard...

Autor: Claudia Medrega

12.04.2022, 00:07 262

Deficitul de lichiditate a revenit în martie 2022 pe piaţa interbancară, ajungând la 16,4 mld. lei, medie zil­nică, după excedentele din ianuarie şi februarie, unele bănci care au rămas fără lei apelând la împrumuturi de la BNR în special prin credite de ur­gen­ţă pe o zi, prin facilitatea Lombard, dar şi prin operaţiuni repo.

Finanţările de urgenţă Lombard luate de bănci de la BNR în martie  au de­păşit 10,5 mld. lei, maximul ulti­mu­lui deceniu, apropiat de volu­mele din 2008-2009, când pieţele financiare in­ter­naţionale erau în fierbere, iar piaţa lo­cală avea criză de lichidităţi. Au fost şi împrumuturi repo în martie 2022, dar volumul a fost mai mic, de 6,3 mld. lei.

Este pentru prima dată după o pau­ză de circa un deceniu când băn­cile împrumută atât de mult la Lombard.

BNR a decis să păstreze con­tro­lul ferm al lichidităţii din piaţa mo­ne­tară, iar facilitatea de creditare (Lombard) este considerată instru­men­tul operaţional relevant în cadrul acestei politici. Când banca centrală vrea să ţină lichiditatea mai strâns şi nu mai derulează opera­ţiuni repo, băncile cu deficit de lichi­ditate sunt nevoite să se împrumute la Lombard.

Odată cu intrarea pieţei interbancare din nou pe deficit de lichiditate, BNR a redevenit în martie creditor net în raport cu băncile comerciale.

Piaţa interbancară din România a fost tensionată în luna martie, într-un context caracterizat de amplificarea turbulenţelor pe pieţele financiare internaţionale din cauza crizei geopolitice din regiune, după invazia militară a Rusiei în Ucraina care a început în 24 februarie şi continuă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO