Bănci și Asigurări

Mazars: România pierde 6,5 miliarde de euro din necolectarea TVA. Reforma şi digitalizarea ANAF trebuie să devină prioritatea numărul 1 a guvernului

Mazars: România pierde 6,5 miliarde de euro din...

Autor: Roxana Rosu

15.09.2020, 12:51 326

România se plasează în continuare pe ultimul loc în UE la colectarea TVA, bugetul de stat continuând să piardă peste 6,5 miliarde de euro din sumele care ar trebui colectate, iar în aceste condiţii reforma şi digitalizarea ANAF trebuie să devină prioritatea numărul 1 a Guvernului, sunt de părere avocaţii Mazars.

„În continuare sunt necesare eforturi punctuale împotriva fraudei şi evaziunii în domeniul TVA, iar pandemia de COVID-19 poate îngreuna şi mai mult această luptă. Comisia Europeană recomandă administraţiilor fiscale simplificarea procedurilor şi îmbunătăţirea cooperării transfortaliere, într-un context în care previziunile pentru anul 2020 indică o inversare a tendinţei de reducere a deficitului de încasare TVA. Efectele pandemiei care se vor resimţi în întreaga economie vor avea impact şi asupra colectării TVA, studiul arătând că în anul 2020 ne putem aştepta la o creştere a VAT gap cu aproape 13,7%.”, a menţionat Alexandru Stanciu, Tax Manager, Mazars România.

La finalul săptămânii trecute, Comisia Europeană a publicat ultimul raport privind deficitul de încasare a TVA înregistrat de statele membre în anul 2018, care arată pierderi de 140 miliarde euro,cu aproape un miliard de euro mai puţin faţă de anul 2017.

Cifrele publicate indică o îmbunătăţire de colectare şi în cazul României, care a înregistrat un deficit de încasare de 33,8%, cel mai scăzut din ultimii ani. Totuşi, rezultatele plasează România din nou pe ultimul loc în ceea ce priveşte eficienţa colectării TVA la nivelul UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO