Bănci și Asigurări

MBank, subsidiara poloneză a grupului german Commerzbank, a crescut provizioanele cu 97,3 mil. euro pentru a acoperi riscurile din creditele ipotecare în valută din trimestrul patru al anului 2020

MBank, subsidiara poloneză a grupului german...

Autor: Mircea Nica

21.01.2021, 16:59 74

MBank, subsidiara poloneză a grupului german Commerzbank, se confruntă cu potenţiale pierderi din cauza creditelor acordate în franci elveţieni şi a decis să facă provizioane la un nivel record de 97,3 mil. euro pentru a acoperi riscurile din creditele ipotecare în valută din ultimele trei luni ale anului 2020, conform Bloomberg.

Această mişcare neaşteptată a băncii poloneze a fost preluată şi de către ING Bank Slaski, subsidiara poloneză a ING Bank.

Prin această creştere a provizioanelor, Cezary Stypulkowski, CEO al MBank, susţine că marchează un pas înapoi pentru bancă. El a fost întotdeauna de părere că procesele din partea clienţilor nemulţumiţi nu sunt justificate după ce datoriile lor au crescut din cauza aprecierii francului elveţian împotriva zlotului, potrivit Bloomberg.

Cu toate acestea, hotărârea din 2019 pronunţată de instanţa superioară a Uniunii Europene a fost în favoarea debitorilor. Clienţii băncilor au câştigat 95% din procesele cu împrumuturi în valută în trimestrul al patrulea din anul 2019.

Litigiul îndelungat începe să-şi găsească rezolvarea în momentul în care băncile poloneze suferă deja din cauza ratelor dobânzilor, care sunt aproape de zero şi s-ar putea confrunta cu un val de neplăţi din partea companiilor afectate de restricţiile pandemiei. Autoritatea de supraveghere bancară a cerut deja creditorilor să nu plătească dividende cel puţin până la jumătatea anului 2021.

"Scara provizioanelor este mare pentru că MBank este cel mai implicat creditor în litigiile judiciare. Şi alte bănci îşi vor spori provizioanele, dar scara poate fi mai mică”, a declarat Michal Sobolewski, analist la BOS Bank, într-un e-mail, conform Bloomberg.

MBank reprezintă un sfert din toate cazurile de credite în franci elveţiani înaintate de clienţi împotriva creditorilor cotaţi la Varşovia, potrivit calculelor Bloomberg. Provizioanele suplimentare vor creşte suma totală a provizioanelor la 8% din portofoliul de credite ipotecare în valută, însemnând circa 16,2 mld. zloţi (3,6 mld. euro).

ING Slaski a rezervat circa 250 mil. de zloţi (55 mil. euro) suplimentar pentru creditele ipotecare în valută, ridicând suma provizioanelor la aproximativ 35% din portofoliul său de 930 mil. de zloţi (204,7 mil. euro). Cu toate acestea, ar fi un punct de reper ambiţios pentru restul industriei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO