Bănci și Asigurări

Merkel nu vrea să lase obositul motor al economiei europene să se alimenteze cu bani ieftini în plină furtună

Merkel nu vrea să lase obositul motor al economiei...

Autor: Catalina Apostoiu

26.07.2019, 00:04 1914

Înainte ca problemele să apară la mijlocul anului 2018, economia bazată pe exporturi a Germaniei acumulase 13 trimestre consecutive de creştere.

Cea mai mare economie europeană se află la o răscruce periculoasă. Semnele de durere economică sunt din ce în ce mai dificil de ignorat în contextul unei serii de avertismente privind profitul emise de sectorul vital al Germaniei şi al intensificării crizei industriale.

În plus, încrederea companiilor în economie a plonjat în iulie la cel mai scăzut nivel din ultimii peste şase ani, un semn în plus că criza din sectorul manufacturier trage economia europeană către recesiune. Şi totuşi, cancelarul german Angela Merkel este dispusă să lase economia să zboare pe aripile furtunii, convinsă fiind că aceasta va ateriza cu bine.

Ultimele semnale de alarmă, un nou declin al sectorului manufacturier, au venit la numai câteva zile după ce Merkel a apărat politica fiscală a ţării, indisponibilitatea acesteia de a cheltui, o politică ce a stârnit în repetate rânduri nemulţu­mirea vecinilor europeni şi Statelor Unite, scrie Bloomberg.

Guvernul motorului Europei nu este dispus să dea drumul baierelor pungii şi nici să recurgă la banii ieftini disponibili pe pieţele de credit.

Deşi Germania dispune de forţa financiară necesară impulsionării economiei locale, guvernul lui Merkel consideră că o încetinire după o perioadă de creştere istorică este normală şi că obstacolele se vor diminua odată cu soluţionarea războaielor comerciale ale lui Trump. Astfel, rămâne în sarcina BCE să impulsioneze economiile. Totuşi, reticenţa guvernelor de a veni cu ajutor reprezintă un motiv major de nemulţumire pentru bancherii centrali.

Înainte ca problemele să apară la mijlocul anului 2018, economia bazată pe exporturi a Germaniei acumulase 13 trimestre consecutive de creştere. Ceea ce era aşteptat să fie un episod temporar de încetinire s-a prelungit.

Rata de creştere în acest an ar putea încetini la numai 0,5%, cea mai slabă din şase ani, iar Bloomberg Economics estimează că economia s-a contractat în T2. Iar Germania nu se poate aştepta ca alte ţări să o scoată din impas.

În timp ce Berlinul aşteaptă ca furtuna să treacă, efectele acesteia se extind. Vestea bună este legată de soliditatea pieţei muncii, deşi disponibilizările încep să se acumuleze, iar banca centrală a avertizat că şomajul ar putea creşte.

Institutul Ifo a anunţat că indicele său privind climatul de business a scăzut la 95,7 de la 97,5 în iunie, acesta fiind al patrulea declin lunar consecutive şi cel mai scăzut nivel al indicelui din aprilie 2013, scrie Reuters.

„Cel mai important indicator economic german sugerează că economia ţării se îndreaptă către recesiune“, spune Thomas Gitzel, analist VP Bank.

În contextul marcării a 30 de ani de la reunificare, Germania a demonstrat că poate trece peste adversităţi. Iar chiar dacă guvernul său ezită să-şi fructifice resursele, această putere financiară există în continuare, spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu alte ţări, scrie Bloomberg.

„Nu împărtăşim poziţia pesimistă privitoare la economia germană“, spune James von Moltke, de la Deutsche Bank.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO