Bănci și Asigurări

Mesajul guvernatorului Isărescu pentru pieţe: Este un diferenţial de dobândă destul de consistent în favoarea leului

Mesajul guvernatorului Isărescu pentru pieţe: Este un...

Autor: Ştefan Stan

04.04.2018, 15:57 592

Există un diferenţial de dobândă destul de consistent în favoarea leului. Vom vedea ce spun pieţele, trebuie să discutăm cu ele, prin mecanismele noastre, a spus guvernatorul BNR Mugur Isărescu, în discursul de de după şedinţa de politică monetară a BNR. 

”Pieţele au o percepţie, au sentimente, sunt o multitudine de factori, nu doar rata dobânzii. Pieţele interne şi externe percep decizia noastră de astăzi de menţine a dobânzii”. 

Vedeţi mai jos ce a mai declarat guvernatorul: 

Cred că în prezent diferenţialul de dobândă este în favoarea leului.  

Ne putem aştepta la o creştere a ratelor ROBOR în viitorul apropiat. Pieţele sunt foarte sensibile. Dobânzile pe piaţa monetară la scadenţe mai mici sunt substanţial sub rata de politică monetară. În prezent există un exces de lichiditate.

Mesajul nostru este următorul: Acest exces de lichiditate este în mare parte tranzitoriu. Trebuie ca băncile să aibă o viziune. Pe orice date te-ai uita, ratele de dobândă la depozite sunt cu mult sub dobânda noastră cea mai mică.

Pieţele sunt mecanisme complicate, le mai punem şi sub semnul întrebării. O întârziere ca pieţele să absoarbă majorarea dobânzii nu este ceva anormal. Probabil că întârzierea a fost generată şi de apariţia acestui exces de lichiditate din piaţă. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO