• Leu / EUR4.9264
  • Leu / GBP5.8439
  • Leu / USD4.8175
Bănci și Asigurări

Mesajul ministrului de Finanţe Eugen Teodorovici pentru guvernatorul Isărescu: Ministerul Finanţelor îi cere Băncii Naţionale să stabilească şi să supravegheze regimul valutar

Mesajul ministrului de Finanţe Eugen Teodorovici pentru guvernatorul Isărescu: Ministerul Finanţelor îi cere Băncii Naţionale să stabilească şi să supravegheze regimul valutar

Autor: Alina Botezatu

25.01.2019, 16:50 5152

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a făcut, vineri, precizări referitor la evoluţia cursului de schimb din ultima perioadă, iar opinia este apropiată şi, pe alocuri, similară, cu aceea prezentantă de PSD, pe Facebook, în ultimele două zile.

„Contrar informaţiilor vehiculate în spaţiul public, Banca Naţională a României este instituţia care trebuie să stabilească şi să supravegheze respectarea regimului valutar şi să elaboreze politica cursului de schimb, conform art. 2 alin (2) din Legea 312/2004 privind Statutul BNR, nu Guvernul României. Mai mult decât atât, potrivit art. 9 din acelaşi act normativ, pentru aplicarea politicii de curs de schimb BNR stabileşte cursurile de schimb pentru operaţiunile proprii pe piaţa valutară şi elaborează balanţa de plăti şi alte lucrări privind poziţia investiţională internaţională a României”, au precizat reprezentanţii Finanţelor.

În plus, MFP menţionează, în precizarea făcută vineri, că Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, declara în 2011: „(...) protejăm moneda naţională, este produsul nostru, aşa cum o bancă comercială îşi apără un produs, noi ne apărăm produsul, această instituţie emite leul şi până la adoptarea monedei euro, produsul nostru este de apărat. Nu cred că facem un act de barbarism dacă ne apărăm produsul”.

„De aceea, pentru stabilitatea macroeconomică a României este vital ca BNR să-şi respecte toate obligaţiile legale. Guvernul îşi doreşte o cooperare loială cu Banca Naţională a României, pentru armonizarea politicilor fiscale cu cele monetare, în beneficiul cetăţenilor şi al mediului de afaceri”, au mai afirmat, vineri, reprezentanţii Finanţelor.

Într-o postare pe Facebook de vineri, reprezentanţii PSD au menţionat aceeaşi declaţie a Guvernatorului BNR.

„În 2016, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spunea că «BNR apără moneda naţională, asigură stabilitatea preţurilor (...) şi pe cei peste 3-4 milioane de români care au credite la bănci". Astăzi, BNR dispune de rezerve de peste 36,8 miliarde, adică mai mult decât dublu banilor cash care se mişcă în România. Are deci suficiente resurse să apere moneda naţională. Alături de milioanele de români care au de platit rate la bănci, solicităm BNR să îşi facă datoria!»”, au scris, vineri dimineaţă, reprezentanţii PSD, pe Facebook.

O poziţie asemenătoare a fost prezentată de PSD joi seara, într-o altă postare pe Facebook.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9264
Diferență: 0,002
Ieri: 4.9263
Azi: 4.8175
Diferență: -0,3104
Ieri: 4.8325
Azi: 5.8439
Diferență: -0,668
Ieri: 5.8832
Azi: 5.0450
Diferență: 0,1211
Ieri: 5.0389