• Leu / EUR4.9132
  • Leu / GBP5.8083
  • Leu / USD4.8027
Bănci și Asigurări

Mihaela Bîtu, CEO ING: Nu ne aşteptăm la o criză majoră. Mai degrabă vorbim de o încetinire

Mihaela Bîtu, CEO ING: Nu ne aşteptăm la o criză majoră. Mai degrabă vorbim de o încetinire

Autor: Laura Albu

28.11.2019, 13:07 318

Mihaela Bîtu, CEO-ul ING România a declarat joi,  la o conferinţă de specialitate, că anticipează pentru anul acesta o creştere a PIB de 3,6%, mai mică decât valoarea din 2018, însă nu preconizează o "recesiune abruptă". "Mai degrabă vorbim de o încetinire", a afirmat aceasta.

"Sunt fenomene internaţionale, locale care evident pot să aibă un impact major asupra pieţei de finanţări, de achiziţii şi aşa mai departe. Dacă mă refer puţin la contextul global, consensul pieţei este că suntem într-o fază târzie a ciclului macroeconomic. Ceea ce nu înseamnă neapărat că aşteptăm o recesiune abruptă, mai degrabă vorbim de o încetinire. Deja se vede, se vede şi în România. Anul ăsta deja aşteptăm o creştere a Produsului Intern Brut care să fie mai mică decât anul trecut, deci estimarea noastră, a macroeconomiştilor ING este că va fi undeva la 3,5 - 3,6%, faţă de puţin peste 4 anul trecut. La anul, de asemenea, probabil mai puţin decât 3. Deci vorbim de o încetinire, dar nu aşteptăm o corecţie masivă. Bineînţeles, nu poţi să ştii niciodată, pentru că pot să apară nişte şocuri neaşteptate care să schimbe total tabloul", a declarat Mihaela Bîtu la conferinţa Mîrşanu Dealmakers Summit,.

Aceasta a adăugat că încetinirea la care se aşteaptă ar putea să dureze câţiva ani de zile.

"Ne aşteptăm la o încetinire graduală. Şi această fază târzie a ciclului macroeconomic poate să continue, de asemenea, câţiva ani de zile. Nu înseamnă neapărat că avem iminenţa unei crize majore, nu aşteptăm o criză majoră", a mai spus directorul ING.

Mihaela Bîtu a apreciat că băncile au de-a face cu un context macroeconomic internaţional, dar şi intern "delicat", în care dobânzile di n România sunt mari, comparativ cu restul Europei.

"La nivel local, contextul macroeconomic este delicat. Avem un context politic care este unul delicat, suntem în plin ciclu electoral, ceea ce ne limitează potenţiale acţiuni de consolidare fiscală. Pe de altă parte avem mai puţin spaţiu fiscal, dar există un spaţiu al instrumentelor monetare. Avem un nivel al dobânzilor destul de ridicat, evident cu Vestul Europei nici nu se pune problema, dar chiar şi cu alte ţări din Europa Centrală şi de Est. Drept pentru care există un spaţiu pe domeniul monetar, în plus rezervele minime obligatorii în România sunt semnificativ mai ridicate decât în sectoarele bancare din restul Europei, drept pentru care şi acolo există nişte rezerve de lichiditate. Piaţa, de asemnea, nu suferă de lichiditate la momentul acesta, există suficientă lichiditate. Vorbim de o competiţie robustă, între bănci. Ne batem pentru orice tranzacţie care este economic viabilă. Apetit de creditare există, categoric", a mai spus aceasta.

Probabil datorită acestor incertitudini globale şi locale, vedem o oarecare reticenţă la nivelul companiilor de a face noi investiţii. E clar că toată lumea aşteaptă această încetinire şi antreprenorii, companiile multinaţionale încep să aibă o abordare mai prudentă, de pregătire pentru un ciclu mai puţin favorabil. Asta generează o oarecare lipsă de tranzacţii pe piaţa finanţărilor, ceea ce întăreşte şi mai mult competiţia între bănci.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9132
Diferență: 0,1672
Ieri: 4.9050
Azi: 4.8027
Diferență: 0,2547
Ieri: 4.7905
Azi: 5.8083
Diferență: -0,0103
Ieri: 5.8089
Azi: 5.0576
Diferență: 0,5687
Ieri: 5.0290